spot_img
vineri, ianuarie 28, 2022
spot_img

VIDEO Stâlpi de înaltă tensiune, puși la pământ pentru noua linie de tramvai din Oradea

Constructorii au început dezafectarea primilor stâlpi de înaltă tensiune din cei 14 care trebuie relocați pentru  noua linie de tramvai din Oradea.

noua linie de tramvai din Oradea

Operaţiunea, desfăşurată joi dimineață pe un vânt puternic care a pus la încercare profesionalismul macaragiilor, a durat mai bine de o oră pentru fiecare stâlp, informează site-ul Ebihoreanul.

Primul stâlp dezafectat a fost cel din strada Făgăraşului, în zona podeţului peste Peţa, urmat de alţi doi aflaţi pe teritoriul unităţilor militare din vecinătate. În fiecare caz acţiunea a început cu ancorarea structurii cu ajutorul unor macarale, tăierea picioarelor metalice, înclinarea stâlpului în direcţia dorită cu ajutorul unei echipe de muncitori şi aşezarea la sol în vederea dezafectării.

Dezafectarea stâlpilor a fost un demers complicat, în condiţiile în care aceştia aveau o înălţime de 30 de metri, o anvergură a braţelor de 10 metri şi o greutate de circa 7 tone. ”La înălţimea la care este vârful stâlpului, orice pală de vânt mai puternică poate pune macaragiul în dificultate”, a explicat un inginer.

Potrivit reprezentanţilor Electrica, ceilalţi stâlpi din calea liniei de tramvai vor fi dezafectaţi în zilele următoare, după încălzirea vremii, din raţiuni de siguranţă. Pentru a putea demonta cei 14 stâlpi, Electrica şi-a îngropat 2,5 kilometri din reţeaua de înaltă tensiune care leagă staţiile Transelectrica Oradea Sud, dinspre Cihei, de Oradea Vest, din Calea Borşului, şi asigură peste 65% din necesarul de energie al municipiului.Noua linie de tramvai din Oradea va avea 3,8 km

În paralel cu lucrările de dezafectare a stâlpilor de înaltă tensiune, constructorii au prelungit linia de tramvai din dreptul Universităţii până dincolo de intersecţia cu podul peste Peţa. Calea de rulare din carosabil a fost montată, betonată şi asfaltată. ”Asfaltul a fost deja turnat, constructorii mai au de turnat beton pe marginea drumului, dar în principiu circulaţia rutieră pe strada Universităţii ar putea fi reluată vineri după-amiază”, a declarat viceprimarul Marcel Dragoş.

Lucrările de amenajare a 3,8 kilometri de linie dublă de tramvai înierbată au fost atribuite prin licitaţie unei asocieri din care fac parte firmele Mari-Vila, Abed Nego şi Aquacons, pentru suma de 69,1 milioane de lei. (A.B.)

Ultimele Articole