miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Noua lege a pensiilor, dezbătută de formă la Ministerul Muncii. Ce spune Rodrigo Maxim

Noua lege a pensiilor a fost dezbătută luni dimineață la Ministerul Muncii cu reprezentanții sindicatelor, însă discuțiile au fost mai degrabă doar pentru a bifa și această etapă, în condițiile în care Guvernul vrea să aprobe proiectul pe repede-nainte.

Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii s-a întrunit luni în ședință pentru a dezbate proiectul Legii privind sistemul public de pensii. Cu toate că ședința era programată între orele 11,00 și 13,00, ea s-a încheiat mai repede, pentru că reprezentanții sindicatelor au constatat că au fost chemați la niște discuții care nu vor avea niciun rezultat concret. Asta pentru că Guvernul vrea să treacă proiectul pe repede-nainte, adoptarea lui la Palatul Victoria fiind stabilită deja pentru miercuri. Marți este prevăzută dezbaterea în cadrul Consiliului Economic și Social, care cel mai probabil va fi și ea formală.

”Comisia de Dialog Social de azi este formală, deoarece în 7.11.2023 este în CES și în 8.11.2023 în ședința Guvernului României și înaintată Parlamentului României”, a remarcat, în cadrul ședinței, Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Noua lege a pensiilor abrogă articolele 34 și 35 din legea privind Statutul personalului feroviar

La rândul lui, Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) și vicepreședinte al Confederației Sindicale Naționale Meridian, a insistat asupra respectării prevederii legale potrivit căreia proiectul ar trebui să stea în consultare publică timp de zece zile. Or, proiectul a fost pus în transparență decizională de Ministerul Muncii abia acum cinci zile.

Liderul sindical al ceferiștilor a cerut și de această dată eliminarea de la articolul 168 a literei g) care prevede abrogarea articolelor 34 și 35 din Legea 195/2020 privind Statutul personalului feroviar. ”Legea 195/2020 a fost promovată de 32 de parlamentari PSD, a trecut de două ori prin Parlamentul României, a fost promulgată de președintele României și a fost prorogată de Guvernul României de trei ori pe articolele referitoare la pensionarea ceferiștilor. Prin noua Lege privind sistemul public de pensii se abrogă/elimină nejustificat, netemeinic, nefondat și ilegal articolele 34 și 35 din Legea 195/2020 privind Statutul personalului feroviar. Aceste articole ar avea rolul de a repara abuzul făcut în 2001, când la foarte multor ceferiști li s-au furat practic grupele de muncă, iar condițiile de muncă s-au înrăutățit continuu de atunci și până în prezent”, a spus Rodrigo Maxim.

El a reamintit cu acest prilej faptul că săptămâna viitoare, pe 16 noiembrie, între orele 10,00-13,00, Confederaţia Sindicală Națională Meridian va organiza un miting de protest în fața sediului Guvernului României, principala nemulțumire fiind legată de noua lege a pensiilor.

Potrivit adresei trimise la Primăria Capitalei și la Jandarmerie, la miting vor participa 5.000 de sindicaliști, în special de la Federația Silva și de la Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, așa cum a scris Club Feroviar.

Ultimele Articole