Nouă amânare în licitația de trenuri InterRegio, chiar în ziua depunerii ofertelor

15 iulie 2020

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a amânat termenul de depunere a ofertelor la licitația de achiziție a 20 de trenuri electrice InterRegionale până pe 8 august. Anunțul a fost publicat în Sistemul Public de Achiziții chair în data în care trebuiau depuse ofertele, adică 15 iulie.

De mai bine de un an, Autoritatea pentru Reformă Feroviară, condusă de Gigi Gavrilă, n-a reușit să cumpere nici măcar un tren.

Amânarea este explicată în termeni vagi pe situl SEAP. Ar fi vorba de „modificarea informatiilor originale oferite de autoritatea contractantă”, potrivit eratei publicate miercuri.

Decizia ARF vine în contextul în care Curtea de Apel București a dat dreptate asocierii româno-chineze Astra Vagoane  – CRRC în privința punctării în licitație a livrărilor de rame într-o țară a Uniunii Europene. Față de prima licitație, cea pentru rame regionale, ARF a decis de data aceasta să crească ponderea în evaluare a factorului rame livrate în țări ale UE. Cum Astra Vagoane – CRRC nu au furnizat niciodată așa ceva, asocierea a fost nemulțumită și s-a adresat inițial CNSC. Asocierea a susținut că modificările ARF sunt discriminatorii și inutile în contextul în care va trebui să obțină autorizațiile europene în termeni legați de graficul de execuție la care s-a angajat.

Decizia CNSC i-a fost defavorabilă, însă asocierea a avut mai mult noroc la Curtea de Apel unde i s-a dat dreptate, ARF fiind obligată să renunțe la noul sistem de punctare.

Modificările repetate, deciziile instanțelor uneori opuse celor ale ARF și CNSC fac posibilă pierderea fondurilor europene destinate achiziției de material rulant de către România. Situația a ajuns să îl irite inclusiv pe premierul Ludovic Orban.

„Domnule secretar de stat, vedeţi ce faceţi cu aşa-zisa autoritate de reformă feroviară, care bate pasul pe loc de patru ani de zile, nu e în stare să finalizeze o licitaţie pentru achiziţia de material rulant modern. E păcat! Vom pierde banii aceștia dacă nu se trezesc… consultați-vă cu ANAP, consultați-vă cu toți cei care au atribuții în domeniul procedurilor de achiziție și derulați, finalizați, de fapt, procedura, în condițiile legii, cât mai repede”, a spus zilele trecute Orban în ședința de Guvern. (D.C.)