spot_img
luni, martie 27, 2023
spot_img

BREAKING. Un nou mandat pentru Traian Preoteasa la conducerea CFR Călători

Consiliul de Administrație al operatorului feroviar de stat i-a acordat joi un nou mandat de patru luni lui Traian Preoteasa la conducerea CFR Călători.

Lucrurile nu s-au întâmplat așa de simplu pe cât s-ar putea crede la prima vedere. Dimpotrivă, a fost vorba de o adevărată telenovelă.

Traian Preoteasa s-a prezentat în fața Consiliului de Administrație, punând pe masă demisia sa și a directorului Financiar-Contabil, Aida Hanganu, începând cu data de 1 martie. Un soi de șantaj, pentru că societatea nu putea rămâne fără director general și director economic în această perioadă în care nu are aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs.

În atari condiții, membrii CA au votat (nu în unanimitate) acordarea unui nou mandat interimar de patru luni de zile pentru… Traian Preoteasa. ”Practic, el a cerut un vot de încredere din partea membrilor Consiliului de Administrație. Membrii acestuia au acceptat compromisul, în condițiile în care bugetul este aruncat în aer de obligativitatea aplicării prevederilor Legii 195/2020 privind Statutul personalului feroviar. Oricum, în cel mai scurt timp CA va deschide procedura de selecție pentru numirea unui nou director general pe baza Ordonanței 109 (privind guvernanța corporativă a companiilor publice – n.red.) și trebuia oarecum o continuitate”, au declarat pentru Club Feroviar surse din cadrul Adunării Generale a Acționarilor transportatorului feroviar de stat.

După cum a mai scris Club Feroviar, Legea 195/2020 privind Statutul personalului feroviar ar trebui să fie aplicată începând cu data de 1 iulie 2023, când expiră actualele Contracte Colective de Muncă. Este vorba de partea de salarizare, căci cea care viza pensionarea anticipată a personalului cu atribuții de siguranța circulației a fost prorogată.

Ei bine, aplicarea Statutului, în speță a noilor coeficienți de ierarhizare, ar însemna un efort financiar de aproximativ 250 de milioane de lei la SNTFC CFR Călători SA. Numai că majorarea pierderilor companiilor ar intra în contradicție cu Legea bugetului de stat pe anul în curs, care interzice acest lucru, la articolul 63.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Traian Preoteasa la conducerea CFR Călători din toamna lui 2021

Traian Preoteasa a fost numit în funcție în luna septembrie a anului 2021, de către ministrul interimar al Transporturilor de la acea vreme, Dan Vîlceanu (PNL), în locul lui Ovidiu Vizante, care fusese instalat de fostul ministru Cătălin Drulă (USR).

CITEȘTE și Managementul lui Traian Preoteasa. CFR Călători, pierderi la șase luni aproape cât tot anul trecut

De atunci, el a căpătat din partea Consiliului de Administrație mai multe prelungiri de câte două luni, dar și mai multe mandate de director general interimar. CA este controlat de oamenii numiți aici de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD). Postul de șef al operatorului feroviar de stat a revenit însă PNL, în urma negocierilor din coaliția de guvernare.

Ultimele Articole