Nou CCM la Călători. Consiliul de Administrație CFR Călători a decis reorganizări ale companiei, după ce zilele trecute a fost convenit și un nou Contract Colectiv de Muncă. La finele negocierilor există sindicaliști nemulțumiți care, pur și simplu, au refuzat semnarea Contractului, preferând să se retragă.
Angajații CFR Călători au un nou contract colectiv de muncă ce va intra în vigoare începând cu data de 15 decembrie 2023, după ce trei federații sindicale ale feroviarilor au convenit marți semnarea unui nou CCM cu administrația CFR Călători.
Noul CCM urmează să fie înregistrat la Direcția de Muncă, zilele acestea. Federațiile care au semnat CCM sunt Mișcare Comercial Vagoane (Grigore Mare), Alianța Federațiilor Tehnice Feroviare (Maxim Rodrigo) și cea Mecanicilor de Locomotivă (Iulică Măntescu).
Nou CCM la Călători
Deși, după cum am informat aici, vor avea loc importante creșteri salariale la nivelul companiei, prevederile nu au fost pe placul tuturor participanților la discuții. Unul dintre aceștia a fost Rodrigo Maxim care a preferat să fie înlocuit la discuții. Întrebat de către Club Feroviar despre motivul retragerii sale, liderul sindical a spus că s-a retras fiindcă „am avut mai multe solicitări de modificare care nu au fost luate în considerare de Administrație”.
Citește aici cum și-a plagiat Traian Preoteasa așa zisa lucrare de doctorat
Ce l-a nemulțumit concret pe liderul sindical? Care au fost solicitările sale neluate în considerare? Rodrigo Maxim spune că la companie va fi o reorganizare decisă zilele trecute în ședința CA și ale cărei efecte nu sunt încă clare. „Sunt lucruri pe care noi le-am solicitat și care nu au fost ascultate. De exemplu au desființat funcțiile de ingineri specialiști, economiști specialiști, o să se desființeze funcțiile de șefi de birou și vor face o alta organizare. Noi am solicitat lămuriri, nu am primit, vom putea contesta în instanță măsurile”, spune el.
Situația este cumva similară cu cea de anul trecut când, de asemenea, au avut loc modificăril ale funcțiilor din companie. Și atunci Rodrigo Maxim a refuzat semnarea CCM. Acum, liderul sindical ar fi fost înlocuit la discuții de fratele său, Lucian Maxim, scriu în comentarii angajați ai companiei pe un site de socializare. La fel ca în 2022, și în 2023 administrația ar fi venit cu precizări verbale, la modul general, acuză el.
„Am solicitat să se precizeze că salariații de pe funcțiile desființate vor fi dați pe funcții corespunzătoare cu aceeași salarizare și dacă sunt funcții de conducere, inclusiv indemnizațiile”, spune el.
Lui Rodrigo Maxim îi e teamă că vor fi desființate funcții de conducere, implicit indemnizațiile corespunzătoare, și se va ajunge ca aceeași muncă să fie făcută pe salarii mai mici. El mai spune că a solicitat o clasă în plus la mecanicii de locomotivă care nu le-a fost dată, fapt care va duce la apariția unor „discuții între salariați”.
Poate nu vor avea loc concedieri, însă oamenii vor pleca pentru că vor fi nevoiți. „Bănuiala mea e că prin reorganizare se vor lua măsuri ce vor impune să se meargă pe o funcție sau pe alta și cui nu îi convine va pleca. Foarte mulți vor pleca singuri. De exemplu, au făcut funcția de casier, au dat la șefii de tren două clase în plus și au aceeași salarizare cu casierele. Nu m-ar suprinde să spună că acestea sunt trecute pe trenuri alături de șeful de tren”, afirmă el.
Ședința în care s-a hotărât musai reorganizarea ar fi avut loc pe 11 decembrie. Sindicatele nu știu nimic de conținutul discuțiilor din CA, căci nu au fost informate. Un ordin de ministru dat de Cătălin Drulă, USR, a scos sindicatele din ședințele Consiliilor de Administrație, în pofida faptului că acest partid se pretinde a fi unul preocupat de aspectele sociale. „Nu am putut și nu pot fi de acord ca sindicatele să nu fie informate despre reorganizarea ce va fi făcută”, spune acum Rodrigo Maxim. El spune că va da în judecată compania pentru prevederile abuzive.
Măntescu: Sperăm să existe în buget banii necesari
Liderul Federației Sindicale a Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu își exprimă speranța că bugetul de stat va include și sumele necesare aplicării CCM.
În plus el avertizează Ordonanța „trenuleț” la articolul 14 vrea să taie autorizațiile de călătorie în interes de serviciu ceea ce e foarte grav pentru ceferiști deasemenea să interzică plata orelor lucrate în sărbători legale, sâmbăta duminica, ori nu se poate face asta căci se va bloca sistemul, nu au de unde să iei oameni. În Codul Muncii e prevedere că se compensează dar la noi sunt foarte multe ore suplimentare , nu ai d eunde să iei oameni de pe stradă. Din birou cine face actele normative se vede bine dar dacă ar merge pe teren și-ar schimba optica și nu ar mai propune aberații