spot_img
marți, octombrie 4, 2022
spot_img

Norvegia finalizeaza excavarea celui mai lung tunel feroviar din Scandinavia

Cele doua TBM-uri au finalizat lucrarile de foraj pentru proiectul feroviar de mare viteza care va conecta orasele Oslo si Ski, din Norvegia, prin intermediul a doua tunele duble de 19.5 kilometri, cele mai lungi din Scandinavia. Proiectul a inceput inca din 2016 si a fost derulat de catre consortiul ACCIONA-Ghella Joint Venture (AGJV). Pe partea de tunele din Oslo AGJV a fost alte doua TBM-uri, acestea incheindu-si activitatea in septembrie 2018.

Linia de mare viteza Follo va permite trenurilor sa ruleze pana la 250 km / h, intre orasele Oslo si Ski.

Odata cu finalizarea lucrarilor de excavare a tunelurilor, consortiul AGJV va executa lucrarile de montare a sinelor de cale ferata, cu exceptia sistemelor de semnalizare. Etapa de planificare pentru aceste activitati a inceput deja, iar lucrarile de betonare, pregatirea peretilor tunelului si a sistemelor catenare, a cailor de acces si a incaperilor tehnice vor fi efectuate in lunile urmatoare. Sistemele de telecomunicatii, instalarea senilelor si sistemele de alimentare cu energie electrica si de ventilatie fac de asemenea parte din acest proiect.

Proiectul Follo este cel mai mare de acest gen realizat in Norvegia pana in prezent si face parte din planul de dezvoltare inter-urban pentru sud-estul orasului Oslo, plan care urmareste imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurilor de transport ale tarii.

Acesta va fi cel mai mare tunel feroviar din regiunea nordica pana in prezent. Cand va fi terminat, nu mai devreme de decembrie 2022, va reduce timpul de calatorie intre Oslo si Ski de la 22 la 11 minute.

 

Foto: Mette Stenberg, Bane Nor

 

Ultimele Articole