miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Normele de verificare a vehiculelor feroviare rescrise după un sfert de secol

Ministerul Transporturilor propune modificarea normelor privind verificarea tehnică a vehiculelor feroviare care circulă pe căile ferate din România, datând din 1999. Normele de verificare vechi nu mai puteau fi aplicate.

Un proiect de act normativ disponibil aici arată că activitățile de autorizare din punct de vedere tehnic a vehiculelor  feroviare sunt efectuate în baza Ordinului ministrului Transporturilor nr. 342/1999. Acest ordin nu a fost actualizat de la emiterea acestuia, deși cadrul de reglementare specific domeniului feroviar a fost actualizat de mai multe ori. „Din această cauză, aplicarea acestui ordin este greoaie, existând cazuri de imposibilitate a aplicării și/sau de suprapuneri peste legislația națională și/sau europeană”, spun autorii proiectului.

Normele de verificare prevăzute în două anexe

Activitățile specifice efectuate de personalul AFER, referitor la atribuțiile menționate anterior, sunt cuprinse și în Ordinul ministrului Transporturilor nr. 683/2017 privind aprobarea tarifelor pentru prestațiile de activități specifice efectuate de Autoritatea Feroviară Română – AFER, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul conține două anexe, şi anume „Norme privind verificarea tehnică a vehiculelor feroviare care circulă pe căile ferate din România” și modelul autorizației tehnice a vehiculului feroviar.

Ultimele Articole