miercuri, mai 8, 2024
spot_img

FOTO Cum arată noile uniforme la CFR Călători. Contractele, semnate de Valentin Dorobanțu

Noile uniforme la CFR Călători sunt purtate începând de azi, 15 decembrie 2020, de angajații operatorului feroviar de stat. Contractele au fost semnate încă de anul trecut de fostul director general Valentin Dorobanțu.

Adrian Bărbulescu

De azi, ceferiștii au uniforme noi, moderne. La începutul anului 2019, după analize detaliate cu liderii federațiilor sindicale reprezentative din cadrul societății, directorul general de la acea vreme al CFR Călători, Valentin Dorobanțu, a luat decizia de a schimba uniformele și echipamentele de protecție ale angajaților, cu unele mai moderne.

Noile uniforme la CFR Călători ar fi trebuit livrate din vară

pierderile CFR Călători pe 2019Pe cale de consecință, au fost lansate proceduri de licitație în sistemul electronic de achiziții publice, iar în urma finalizării acestora s-au semnat acordurile cadru. Au fost mai multe proceduri, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Trebuie precizat faptul că inclusiv caietele de sarcini au fost întocmite de comun acord cu liderii sindicali.

Primul contract subsecvent din cadrul acordurilor cadru a fost semnat în trimestrul IV al anului 2019, iar termenul de livrare fusese stabilit la șase luni de zile, adică în vara acestui an. Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus de tip nou, termenul de livrare a fost însă amânat, iar uniformele le-au fost distribuite recent angajaților CFR Călători, iar de azi purtarea lor devine obligatorie.

Dan Costescu s-a lăudat cu ”școala de stewardese”

noile uniforme la CFR Călători coronavirus la CFR Călători Dan Costescu live la HotNews acuze reciproce Szentes-Costescu datoria CFR Călători sunt trenuri aglomerate la CFR Călători CFR Călători la rectificarea bugetară restrângere de activitate la CFR Călători Covid 19Faptul că ceferiștii vor avea uniforme noi a fost anunțat de actualul director general al CFR Călători, Dan Marian Costescu, în luna septembrie a acestui an, fără însă ca el să precizeze că ele sunt livrate în baza unui contract semnat de predecesorul său.

Anunțul a fost făcut în contextul unui program derulat de societate pentru instruirea personalului care intră în contact cu publicul, pentru ca acesta să gestioneze mai bine situațiile și să fie mai amabili. ”Am vrea ca standardele de comunicare să se apropie de cele din aviație, mai în glumă, mai în serios am numit acest program <școala de stewardese> pentru personalul nostru. Trecând peste glumă, aceștia vor avea un program special de comunicare, în situații de criză, dar și în situații normale (…) Toate aceste lucruri vor trebui abordate în acel mod care ne-a plăcut foarte mult în aviație, cu foarte mult calm, cu foarte mult tact”, spunea Costescu la vremea respectivă. El preciza că 4.000 de angajați vor fi incluși în program, iar în curând personalul care ia contact cu publicul va avea și uniforme noi. Și acestea au venit acum.

Societatea Uniforma CF e de 14 ani în dizolvare

noile uniforme la CFR Călători măști de protecțieSocietatea feroviară care producea uniforme pentru ceferiști a intrat de mult timp în dizolvare, așa că acum articolele de vestimentație sunt fabricate de firme private, pe baza unor contracte.

Societatea Comercială de Confecții pentru Calea Ferată Uniforma CF București SA există și în prezent, din punct de vedere legal, și este deținută în proporție de 100% de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

Aici, problemele au început încă din 2006, când Tribunalul București avea pe rol un dosar privind falimentul societății. De atunci și până astăzi însă, autoritățile au evitat să ia o decizie tranșantă, așa că societatea nu apare la Ministerul Finanțelor ca fiind radiată, dar nici nu este disponibil vreun bilanț contabil anual. Potrivit informațiilor publice disponibile pe site-ul MFP, societatea este înregistrată la data de 16 aprilie 2002 și nu figurează ca fiind luată în evidență pentru plata impozitului pe profit sau a taxei pe valoarea adăugată (TVA).

În Raportul de activitate al Ministerului Transporturilor pe anul 2018, SC Uniforma CF București SA apare ca fiind în proces de dizolvare, faliment. În același document este prezentată și valoarea participației pe care CNCF CFR SA o deține la această societate: 34.322,50 lei. Datele prezentate aici sunt cele valabile la 31 decembrie 2012. Cea mai recentă mențiune despre Uniforma CF București SA apare pe 30 iulie 2019, în ”Lista întreprinderilor publice monitorizate la nivelul Ministerului Finanțelor Publice conform OMFP 2873/2016 și OMFP 1952/2018”. Aici, societatea figurează ca fiind ”în dizolvare”.

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole