Noile atribuții europene ale ERA au intrat în vigoare

Incepand cu 16 iunie 2019, Agentia Feroviara Europeana (ERA) intra intr-o noua era a procedurilor unice si individuale de autorizare si certificare in Europa. ERA preia atributiile de autorizare a vehiculelor, certificare a sigurantei si aprobare a sistemului ERTMS de semnalizare prin lateral.
„Timp de mai multi ani, progresul transportului feroviar in Europa a fost impiedicat de bariere tehnice si costuri exagerate. Noile proceduri simplificate de certificare contribuie la inlaturarea barierelor si la optimizarea armonizarii, imbunatatind pozitia competitiva a cailor ferate”, a declarat Josef Doppelbauer, Directorul Executiv al ERA.
Prin lansarea unei noi ere de proceduri simplificate pentru piata feroviara europeana, companiile care opereaza in Uniunea Europeana se pot baza acum pe o procedura unica, integrata, de obtinere a autorizatiei de operare a unui vehicul, de certificate de siguranta unice si pot solicita aprobarea instalarii sistemului ERTMS de semnalizare prin lateral. Incepand cu 16 iunie 2019, aceste companii pot contacta Agentia Feroviara Europeana din Valenciennes si pot depune o singura cerere prin intermediul ghiseului unic. Dupa primirea solicitarii, ERA desemneaza un manager de proiect care este contactul personal al aplicantului si care il sfatuieste pe intreaga durata a procedurii. Cererea este analizata de o echipa de experti.
In iunie 2019, Bulgaria, Finlanda, Franta, Grecia, Italia, Olanda, Romania si Slovenia au adoptat noile reglementari, in timp ce alte tari au decis sa transpuna noua legislatie pana in iunie 2020. Elvetia va adopta noul regulament in functie de fiecare caz in parte incepand cu iunie 2019.