spot_img
joi, decembrie 1, 2022
spot_img

GALERIE FOTO De luni se vor purta noi uniforme la CFR Călători. Ce caracteristici au

De luni, 11 ianuarie se vor purta noi uniforme la CFR Călători, a anunțat miercuri operatorul feroviar de stat. Contractele pentru achiziționarea noilor uniforme de serviciu au fost semnate în 2019 de directorul general de la acea vreme al CFR Călători, Valentin Dorobanțu.

Adrian Bărbulescu

Feroviarii vor purta noi uniforme, în culorile bleumarin, bleu și vișiniu. Elementele vestimentare ale uniformei constau în: costum iarnă/vară pentru femei și bărbați, cămăși cu mânecă lungă/scurtă pentru femei/bărbați, pălărie femei/șapcă bărbați, eșarfă femei /cravată bărbați, haină impermeabilă cu mesadă detașabilă pentru femei/bărbați, pantofi.

Aproximativ 4.000 de angajați vor beneficia de uniforme de iarnă și vară. Acest segment de angajați reprezintă personalul care intră în relație directă cu publicul, precum: personalul de tren (șef de tren, conductor, însoțitor de vagon de dormit), casieri, personalul de la informații, șef tură comercial, instructor stație, șef stație etc.

”După foarte mulți ani CFR Călători reușește să achiziționeze noi uniforme pentru salariații în contact cu publicul călător. Am avut în vedere ca acestea să asigure o imagine plăcută pentru cei care folosesc serviciile noastre, călătorii, dar și un confort sporit pentru cei ce le poartă, ținând seama de programul de lucru al colegilor noștri”, a declarat Dan M. Costescu, directorul general al CFR Călători.

Dan Costescu se laudă cu achiziția lui Valentin Dorobanțu

pierderile CFR Călători pe 2019Numai că cel care a început procedura de achiziție și a semnat primele contracte pentru noile uniforme nu este Dan Costescu, ci predecesorul său, Valentin Dorobanțu. La începutul anului 2019, după analize detaliate cu liderii federațiilor sindicale reprezentative din cadrul societății, Valentin Dorobanțu a luat decizia de a schimba uniformele și echipamentele de protecție ale angajaților, cu unele mai moderne.

Pe cale de consecință, au fost lansate proceduri de licitație în sistemul electronic de achiziții publice, iar în urma finalizării acestora s-au semnat acordurile cadru. Au fost mai multe proceduri, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Trebuie precizat faptul că inclusiv caietele de sarcini au fost întocmite de comun acord cu liderii sindicali.

Primul contract subsecvent din cadrul acordurilor cadru a fost semnat în trimestrul IV al anului 2019, iar termenul de livrare fusese stabilit la șase luni de zile, adică în vara lui 2020. Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus de tip nou, termenul de livrare a fost însă amânat, iar uniformele le-au fost distribuite angajaților CFR Călători la finele anului trecut. Ele ar fi trebuit să intre în uz de atunci, însă decizia a fost amânată și acum s-a făcut anunțul oficial.

CITEȘTE și FOTO Cum arată noile uniforme la CFR Călători. Contractele, semnate de Valentin Dorobanțu

Noi uniforme la CFR Călători. Detalii specifice

Culorile pentru obiectele vestimentare din care se compune uniforma de serviciu sunt următoarele:

  • Costum bărbați și femei: culoarea bleumarin închis
  • Cămașă:

Ø  Culoarea bleu pentru funcțiile: casier cf, casier cf verificator, informator călători, vânzător bilete, șef agenție de voiaj, lucrător gestionar alimentație publică, lucrător comercial și șef tură la comanda personalului de servire a vagoanelor de dormit și restaurant.

Ø  Culoarea bleumarin închis pentru funcțiile: șef tren, conductor, conductor vagon de dormit și cușetă,  șef stație, instructor comercial, inspector control trenuri.

  • Cravată:

Ø  Culoarea bleumarin închis cu dungi alb și vișiniu pentru funcțiile: casier cf, casier cf verificator, informator călători, vânzător bilete, șef agenție de voiaj,  lucrător gestionar alimentație publică, lucrător comercial și șef comanda personalului vagoane de dormit și restaurant.

Ø  Culoarea vișiniu pentru funcțiile: șef tren, conductor, conductor vagon de dormit și cușetă,  șef stație, instructor comercial, inspector control trenuri.

  • Eșarfă:

Ø  Culoarea bleumarin închis cu dungi alb și vișiniu pentru funcțiile: casier cf, casier cf verificator, informator călători, vânzător bilete, șef agenție de voiaj, lucrător gestionar alimentație publică, lucrător comercial și șef comanda personalului vagoane de dormit și restaurant.

Ø  Culoarea vișiniu pentru funcțiile: șef stație, instructor comercial, inspector control trenuri.

Ca element de noutate, pe mânecile de la sacou sunt aplicate galoane de culoare vișinie, în raport cu funcția deținută, astfel:

Ø  1 galon pentru funcțiile: conductor, conductor vagon de dormit și cușetă, vânzător bilete, informator călători,  lucrător gestionar alimentație publică, lucrător comercial;

Ø  2 galoane pentru funcțiile: șef tren, casier cf, casier cf verificator, șef tură, șef comanda personalului vagoane de dormit și restaurant;

Ø  3 galoane pentru funcțiile: instructor comercial, inspector control trenuri, șef agenție de voiaj, șef stație.

  • Însemnele specifice CFR Călători:

Ø  Pe șepci și pălării au fost aplicate embleme cu logo-ul societății.

Ø  La uniformă (sacou) se vor purta ecusoane cu logo-ul societății.

Ultimele Articole