spot_img
vineri, august 12, 2022
spot_img

Transformarea unei statii de cale ferata intr-un hub inovator

beiaRegiunea Arad, un nod feroviar important intre estul si vestul Europei, joaca un rol vital in realizarea Spatiului Feroviar European Unic, mai ales datorita celor doua coridoare TEN-T care traverseaza Romania (Orient/Est Med si Rin-Dunare).

Companii europene si internationale din industria feroviara, prezente in cadrul editiei a XII-a a Forumului de Tehnologie si Servicii Feroviare Railway PRO ca parteneri sau participanti, investesc masiv in aceasta regiune, iar furnizori feroviari importanti implementeaza lucrari de reabilitare a caii ferate si de constructie de infrastructura noua.

Prezentarile sustinute in timpul forumului vor evidentia tendinta tarilor din regiune de a atrage fondurile structurale europene disponibile pentru a investi in sistemele lor feroviare si vor aborda subiecte cheie precum:

  • Definitivarea Spatiului Feroviar European Unic
  • Interoperabilitatea transfrontaliera pentru un transport feroviar unitar
  • Digitalizarea – un nou avantaj pentru cai ferate moderne
  • Competitivitatea transportului feroviar de marfa
  • Rolul sectorului privat in dinamizarea inovarii si a sporirii eficientei transportului feroviar

Cea de-a doua zi a forumului, 6 aprilie, va fi dedicata vizitelor tehnice care vor fi efectuate la Gara si Centrul de Comanda si Control de la Arad, uzina de productie de material rulant Astra Vagoane Calatori si la Astra Rail Industries si Railport Arad.

Gara Arad este un nod important de cale ferata si asigura legaturi feroviare cu nord – vestul Romaniei spre Oradea, Satu Mare, Baia Mare, cu sud – vestul tarii spre Timisoara, Turnu Severin si, de asemenea ofera conexiuni feroviare internationale catre Serbia si nu numai. Totodata, din gara Arad se realizeaza legatura cu ruta modernizata Deva – Simeria – Brasov – Bucuresti. Centrul de control al traficului, “Iconis”, de ultima generatie, finalizat de Alstom in 2016, a devenit operational in septembrie 2016, transformand Gara Arad in una dintre cele mai mari si mai moderne statii de cale ferata din Europa de Sud-Est. Avand peste 140 de macazuri, Arad este un centru feroviar foarte important pe Coridorul Rin-Dunare (Coridorul IV pan-European).

La sediul Astra Rail, participantii vor vedea cum se produc boghiuri si vagoane de marfa pe o suprafata acoperita de 150.000 m².

In cursul vizitei tehnice de la Railport Arad se vor putea vedea operatiunile de terminal, cei prezenti vor primi informatii detaliate despre traficul si volumul gestionat, despre fluxul tehnologic, despre sistemul computerizat care tine evidenta tuturor intrarilor si iesirilor pe rutier si pe feroviar, respectiv al perioadelor de depozitare (Railcont Yard Management System), despre solutii inovatoare care servesc fluidizarea traficului intern si optimizarea manipularilor.

Mai multe informatii se pot gasi pe site-ul evenimentului, www.clubferoviar.ro/forum

Ultimele Articole