Noi investitii europene pentru transportul durabil si inovator

Comisia Europeana a propus o investitie de 695,1 milioane de euro pentru 49 de proiecte cheie pentru dezvoltarea infrastructurii de transport durabil si inovator. Investitia va debloca 2,4 miliarde de euro sub forma de cofinantare publica si privata.
103,6 milioane de euro vor fi alocate pentru modernizarea retelei feroviare, legaturilor maritime, porturilor si cailor navigabile interioare. Cea mai mare parte a finantarii, in valoare de 290,3 milioane de euro, va fi directionata catre modernizarea managementului traficul aerian european, in timp ce 209,5 milioane de euro vor fi alocate proiectelor inovatoare si noilor tehnologii de transport. Pentru sustinerea proiectelor selectate, Comisia Europeana continua sa sprijine obiectivele specificate in pachetul privind Mobilitatea Curata.
Peste 250 de milioane de euro de finantare CEF vor fi investiti in 26 de proiecte dedicate dezvoltarii noilor tehnologii de transport, in special pentru promovarea combustibililor alternativi. Proiectele propuse prevad transformarea legaturii maritime de transport dintre portul Swinoujscie din Polonia si portul Ystad, din Suedia, implementarea infrastructurii de transport public pe baza de hidrogen in Danemarca, Marea Britanie si Letonia, dezvoltarea serviciilor de transport public pentru aeroportul din Amsterdam, dar si electrificarea rutelor de autobuz urbane si regionale din Croatia, Italia, Slovenia si Slovacia. Alte proiecte propuse includ construirea unei retele de statii de gaze naturale bio-lichefiate pe reteaua rutiera care leaga sudul Spaniei de estul Poloniei, via Franta, Belgia, Olanda si Germania.
Alte 450 de milioane de euro sunt disponibile pentru finantarea infrastructurii de combustibil alternativ prin InnovFin Energy Demo Projects (EDP) si CEF Debt Instrument. Acestea sunt administrate de catre Banca Europeana de Investitii.
Ca urmare a aprobarii de catre Statele Membre UE a propunerii, Comisia va adopta o decizie ferma in urmatoarele saptamani. Agentia Executiva pentru Inovare si Retele a Comisiei va semna subventiile cu beneficiarii proiectelor pana in ianuarie 2019.
Toate proiectele propuse au fost selectate pentru finantare prin intermediul a doua cereri de propuneri competitive deschise proiectelor din toate Statele Membre UE. Cererea pentru transport CEF din 2017 lansata la 8 februarie 2017 are o abordare inovatoare punand la dispozitie un buget de 1,35 miliarde de euro sub forma de subventii UE care vor fi combinate cu finantare de la Fondul European pentru Investitii Strategice (EFSI), Banca Europeana de Investitii (BEI), Bancile Nationale de Promovare sau investitorii privati. 69 de cereri, care necesita o cofinantare totala in valoare de 1 miliard de euro, au fost primite pana la al doilea termen limita. Dintre acestea, au fost selectate 35 de proiecte in valoare totala de 404,8 milioane de euro. Anterior, 39 de proiecte au fost selectate pentru finantare in valoare totala de 1 miliard de euro.
Cererea de propuneri CEF Transport SESAR este o alta cerere competitiva in cadrul careia au fost selectate proiectele propuse.

Foto: OBB