duminică, martie 9, 2025
spot_img

Neplătiți de șapte luni, angajații de la nodul feroviar Ocnița vor opri lucrul

Protestele la Calea Ferată din Moldova se vor radicaliza. Angajații de la nodul feroviar Ocnița au notificat conducerea Căilor Ferate din Moldova (CFM) că își vor suspenda activitatea începând cu 10 martie, până la achitarea integrală a restanțelor salariale.

”Nodul feroviar Ocnița susține nodurile din Ungheni, Bălți, Basarabeasca și notifică șeful unității că din data de 10 martie își va înceta operațiunile în mod unilateral, în temeiul articolului 78. Astăzi, feroviarii nu și-au primit salariile de 6-7 luni, așa că nu ascultați pe nimeni – este absolut legal”, se arată în mesajul transmis de angajați, citat de Stiripesurse.md.

Decizia a fost luată de comitetul sindical al angajaților CFM din Ocnița, în contextul nemulțumirilor legate de neplata salariilor și de lipsa unui răspuns concret din partea administrației. ”În conformitate cu legea, transmitem aceste înștiințări superiorilor noștri pentru a înceta activitatea începând cu 10 martie 2025. Îi rugăm pe toți ceilalți, care nu s-au alăturat încă, să ne susțină, astfel încât să putem primi în sfârșit salariile pe care ni le-au promis în mod constant, dar care nu le-au plătit niciodată”, au mai declarat feroviarii.

În prezent, restanțele salariale ale angajaților CFM se ridică la 190 de milioane de lei moldovenești (echivalentul a 48 de milioane de lei românești), iar feroviarii nu și-au mai primit salariile de aproximativ șapte luni.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Proiect de contract pentru alocarea subvenției

Între timp, autoritățile de la Chișinău au anunțat că își propun să aloce fonduri în valoare de două miliarde de lei (505 milioane de lei românești) pentru infrastructura feroviară și alte servicii din acest sector. Subvențiile, obținute din bani publici, împrumuturi externe și granturi, urmează să fie oferite în cadrul unui contract multianual care va fi semnat între Ministerul Infrastructurii și CFM.

Proiectul acestui contract este supus acum consultărilor publice. Documentul prevede că aceste cofinanțări, care nu erau prevăzute până acum de legislație, vin în urma reducerii semnificative a volumului de mărfuri și a numărului de pasageri transportați cu trenul și, nu în ultimul rând, din cauza incapacității întreprinderii CFM de a acoperi cheltuielile necesare pentru infrastructură.

Contractul prevede fonduri anuale, în valoare de 400 de milioane de lei moldovenești (101 milioane de lei românești), care se vor aloca pentru linii feroviare și pentru facilități feroviare, cum ar fi echipamente de alimentare cu combustibil, gări, terminale de mărfuri, linii de depozitare sau facilități de descărcare. Proiectul contractului multianual conține clauze privind modul de gestionare a fondurilor externe, registrului infrastructurii, necesitatea elaborării cadrului de investiții și întreținere, planului de afaceri, modul de recuperare a fondurilor, supervizarea de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condițiile de reziliere, modificare și încetare a contractului și forța majoră.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole