duminică, mai 28, 2023
spot_img

Nicușor Dan cere statului spitalele CFR din București

Municipiul Bucureşti ar putea prelua în administrare spitalele CFR clinice CF1 şi CF2, o solicitare în acest sens urmând să fie aprobată luni în ședința Consiliului General al Municipiului București.

Consilierii pe baza unor note aprobate de primarul general Nicușor Dan, solicită Guvernului să emită două hotărâri privind trecerea imobilelor situate în Calea Plevnei nr. 142 – 144 (Spitalul Clinic nr. 1 C.F Witting), Piaţa Gara de Nord nr. 3 (Ambulatoriul de Specialitate Gara de Nord), str. Mărăşti, nr. 63 (Spitalul Clinic C.F nr. 2) şi Calea Griviţei nr. 359 (Policlinica CFR Griviţa) din administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în domeniul public al Municipiului Bucureşti. Transferul privește inclusiv „managementul asistenţei medicale”.

Citește și: DOVADA. Ceferiștii sunt lăsați fără spitale de Grindeanu

Care sunt cele două spitale CFR disputate

Este vorba de următoarele proiecte ce au inițiator primarul general al Municipiului București.

Proiect de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri în vederea trecerii imobilului situat în Calea Plevnei nr. 142 – 144, sector 6 (Spitalul Clinic nr. 1 C.F. Witting) și a imobilului situat în Piața Gara de Nord nr. 3, sector 1 (Ambulatoriul de Specialitate Gara de Nord) din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în domeniul public al Municipiului București

Proiect de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri în vederea trecerii imobilului situat în Str. Mărăști nr. 63, Sector 1 (Spitalul Clinic C.F. nr. 2) și a imobilului situat în Calea Griviței nr. 359, sector 1 (Policlinica CFR Grivița) din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în domeniul public al Municipiului București

Conform referatelor de aprobare, cererile au venit din partea reprezentanţilor celor două spitale, care solicită „preluarea cu celeritate” în administrarea PMB, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

Cele două proiecte de hotărâre au primit avize favorabile de la Comisia de sănătate din cadrul CGMB, însă propunerile au atras şi critici, legate de capacitatea Primăriei Capitalei de a asigura fondurile necesare.

Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, a declarat că Ministerul Transporturilor are în coordonare o reţea de 15 spitale, la nivel naţional, printre care se numără şi cele două din Bucureşti. Guvernul a hotărât însă ca această reţea să fie desfiinţată.

„Cele două spitale vor fi alocate cui cere. Celelalte localităţi în care există spitale ale Ministerului Transporturilor, care au bugete mult mai mici decât Capitala României, şi-au exprimat dorinţa de a prelua la municipalităţi aceste spitale şi acesta este un prim pas, prin care Municipiul Bucureşti să îşi dorească să preia, la fel ca celelalte localităţi din România, spitalele acestei reţele”, a precizat Tomescu, citat de Agerpres.

Primăria la concurență cu Facultatea de Medicină pentru spitale

Consilierul municipal PSD Ancuţa Comănici a precizat la rândul său că are informaţii conform cărora UMF ‘Carol Davila’ ar intenţiona de asemenea să preia cele două spitale.

„Eu am o situaţie a Spitalului CF 2 şi Witting, cu datorii către furnizori, cu ce investiţii au nevoie aceste două spitale. Şi vă spun eu că sunt foarte mulţi bani. Bugetul Municipalităţii nu-şi permite să mai ia încă două spitale unde trebuie investiţii foarte, foarte mari. Există solicitări şi de la alte instituţii pentru preluarea acestor două spitale”, a argumentat ea.

Guvernarea PSD: vinde și face praf totul

Nu este vorba la nivel național de preluarea doar a celor două spitale din București ci a tuturor unităților sanitare CF din țară.

Măsura trecerii spitalelor din subordinea MInisterului Transporturilor în cea a diferite entități locale este considerată ilegală din mai multe puncte de vedere:

-Legislația europeană obligă statele membre să dețină unități medicale în subordine care să realizeze controalele și asistența medicală la nivelul personalului din subordine.

-Nu există un proiect de act normativ care să fi fost în dezbatere publică la nivelul MInisterului Transporturilor și care să prevadă trecerea unităților medicale subordonate la instituții de învățământ medical sau la administrația locală.

-Nu există o consultare a sindicatelor pe această temă și un acord exprimat de acestea.

-Odată eliminate spitalele din rețeaua Ministerului Transporturilor, serviciile de expertiză medicală în domeniul transporturilor vor fi realizate contra cost de către unități medicale private interesate mai degrabă de obținerea profiturilor decât de calitatea expertizei și a controalelor medicale efectuate.

 

Ultimele Articole