spot_img
joi, decembrie 1, 2022
spot_img

Nicușor Dan sesizează DNA referitor la achiziția tramvaielor de 18 m. Instanța s-a pronunțat deja

Primarul general Nicușor Dan a sesizat DNA referitor la achiziția tramvaielor de 18 m pe care ar trebui s-o facă Societatea de Transport București de la Electroputere VFU Pașcani. Însă în această speță Justiția s-a pronunțat definitiv, spunând că achiziția trebuie făcută.

„Am transmis DNA o sesizare cu privire la aspecte nelegale identificate de Corpul de Control al Primarului General în verificarea efectuată la STB. Obiectul sesizării este achiziția de tramvaie noi din gama de 18 metri printr-o procedură demarată de STB în anul 2019 și încheiată în anul 2020 cu declararea firmei Electroputere VFU Pașcani drept câștigătoare a licitației. Întrebările la care sunt sigur că bucureștenii ar dori să afle răspunsul sunt:

  1. De ce conducerea STB reprezentată la acea dată a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție, deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare, în conformitate cu prevederile legale?
  2. De ce STB a decis încă din anul 2019 să achiziționeze tramvaie de 18 metri în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de tramvaie mai lungi?

Opțiunea STB a fost pentru VFU Pașcani care aducea componente din Rusia și vindea apoi la prețuri majorate. Situația de fapt este agravată și de faptul că VFU Pașcani a introdus în instanță o cerere de penalități în valoare de 1% pe zi din valoarea contractului până la încheierea contractului cu STB”, a scris marți dimineață edilul pe pagina sa de Facebook.

Curtea de Apel București: achiziția tramvaielor de 18 m trebuie făcută!

STB a lansat licitația pentru 40 de tramvaie de 18 metri lungime în septembrie 2019. Pe 31 iulie 2020, Electroputere VFU asociată cu Reloc SA a câștigat licitația de furnizare a 40 de tramvaie, cu posibilitatea de achiziție a încă 60 de tramvaie de 18 metri, organizată de STB SA.

Însă pe 31 decembrie 2020, când toată lumea se pregătea de Noul An, s-a dat o lovitură de teatru: licitația a fost anulată de directorul general al STB de la vremea respectivă, Mihai Petcu. Decizia de anulare a licitației, luată în ultima zi a anului 2020, la ora 16,30, a fost ținută la secret atât de Primărie, cât și de conducerea STB, ea fiind dezvăluită de Club Feroviar.

Apoi, la finele lunii februarie 2021, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis contestația depusă de Electroputere VFU Pașcani și a dispus reluarea procedurii. „Admite contestația și dispune remedierea” – aceasta este concluzia Deciziei nr. 359 pronunțată de Completul C5 al CNSC vineri, 19 februarie 2021, în Dosarul nr. 75, în care contestatar era Electroputere VFU Pașcani, iar autoritatea contractantă – Societatea de Transport București.

La finele lunii aprilie 2021, Curtea de Apel București a decis definitiv că Societatea de Transport București trebuie să cumpere tramvaiele Electroputere VFU Pașcani.

Valoarea estimată a contractului pentru 40 de unități este de aproximativ 300 de milioane de lei, cu o valoare maximă de 770 de milioane de lei în cazul suplimentării cu încă 60 de unități.

Ultimele Articole