spot_img
duminică, octombrie 2, 2022
spot_img

Nicușor Dan a găsit cum să finanțeze proiectele de tramvai și tren metropolitan ale Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a participat zilele trecute la listarea unei emisiuni de obligațiuni a Primăriei Generale la Bursa de Valori București (BVB), ocazie de a dezvălui câteva planuri ale sale privind finanțarea proiectelor de infrastructură de transport a Capitalei.

Primăria Municipiului Bucureşti va mai apela la mecanismele pieţei de capital pentru finanţare, deoarece oraşul are nevoie de investiţii, a afirmat vineri Nicuşor Dan, Primarul General al Municipiului Bucureşti.

„Stabilizarea financiară a Primăriei Municipiului Bucureşti a fost unul din obiectivele principale cu care am început mandatul, iar faptul că această emisiune a fost un succes confirmă că ne-am făcut treaba şi că am recâştigat încrederea pieţei în Primăria Municipiului Bucureşti. Vă asigur că o să păstrăm în continuare aceeaşi linie de stabilitate financiară. Nu veţi vedea cheltuieli absurde făcute de Primăria Municipiului Bucureşti. Dimpotrivă, ne vom concentra pe acele priorităţi ale oraşului, pe ceea ce înseamnă infrastructura de transport, fie că asta înseamnă reabilitarea sau extinderea reţelei de tramvai, fie că înseamnă trenul metropolitan, care înseamnă de fapt Bucureşti şi Ilfov, fie că înseamnă managementul traficului sau semaforizarea inteligentă, fie înseamnă reţeaua de termoficare sau acele investiţii urbane care schimbă faţa oraşului cum ar fi pietonalul de-a lungul Dâmboviţei”.

Primarul Capitalei a adăugat: „Deci vă asigur că, pe de o parte o să menţinem linia de stabilitate financiară, şi pe de altă parte că acele investiţii pe care le vom face vor adresa probleme structurale pe care le are oraşul. Pentru că Bucureşti este un oraş cu un potenţial uriaş, şi trebuie să facem acele lucruri structurale care să-l repună pe hartă. Şi vreau să vă transmit că vom mai ieşi pe piaţă, pentru că Bucureştiul are nevoie de investiţii”, a spus Nicușor Dan, citat de Bursa.STB, obligată de instanță să cumpere cele 40 de tramvaie de la Electroputere VFU Pașcani

La sfârșitul acestui an, Judecătoria Sectorului 1 a dispus executare silită la STB în disputa privind tramvaiele produse de Electroputere VFU Pașcani, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Astfel, Societatea de Transport București este obligată, fără cale de atac, să cumpere cele 40 de tramvaie pentru care a organizat licitație.

STB a lansat licitația pentru 40 de tramvaie de 18 metri lungime în septembrie 2019. Pe 31 iulie 2020, Electroputere VFU asociată cu Reloc SA a câștigat licitația de furnizare a 40 de tramvaie, cu posibilitatea de achiziție a încă 60 de tramvaie de 18 metri, organizată de STB SA.

Însă pe 31 decembrie 2020, când toată lumea se pregătea de Noul An, s-a dat o lovitură de teatru: licitația a fost anulată de directorul general al STB de la vremea respectivă, Mihai Petcu. Decizia de anulare a licitației, luată în ultima zi a anului 2020, la ora 16,30, a fost ținută la secret atât de Primărie, cât și de conducerea STB, ea fiind dezvăluită de Club Feroviar.

Ultimele Articole