spot_img
duminică, aprilie 2, 2023
spot_img

VIDEO Nicolae Ciucă la Astra Vagoane Călători. A pus-o la punct pe Gabriela Firea

Premierul Nicolae Ciucă a vizitat vineri producătorul român Astra Vagoane Călători, prilej cu care a contrazis-o pe Gabriela Firea, fost primar general, acum ministru al Familiei. Șeful Executivului a spus că tramvaiele produse la Arad sunt ”moderne și eficiente”, după încercările disperate ale fostului edil al Capitalei de a denigra producătorul arădean.

Prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă a făcut vineri o vizită la Astra Vagoane Călători SA Arad, prilej cu care a  vorbit de mărirea substanțială a bugetului pentru cercetare, dar și despre importanța acordată de Guvern producătorilor români de material rulant și nu numai.

Nicolae Ciucă la Astra Vagoane Călători. Cuvinte de laudă pentru producătorul arădean

„La bugetul de stat am alocat fonduri pentru investiții și vom continua să alocăm, am preluat un buget pentru cercetare care nu este tocmai cel mai potrivit pentru nivelul de ambiție pe care ni-l propunem, gândim ca, pentru bugetul pe anul viitor, să mărim substanțial bugetul pentru cercetare, să facem în așa fel încât să conectăm cât mai bine producătorii noștri cu cercetarea și inovarea românească. Toate aceste realizări ale domeniului cercetării și dezvoltării nu trebuie să rămână pe o hârtie, într-un dosar și acela uitat pentru multă vreme într-un dulap. Sper ca și bucureștenii, pentru că lucrați la tramvaiele care urmează să fie livrate Capitalei, în foarte scurt timp să se bucure de aceste mijloace de transport moderne, eficiente și să produceți cât mai multe, atât pentru noi cât și pentru planurile noastre de export”, a spus prim-ministrul.

Premierul i-a dat o ”palmă” fostei primărițe Gabriela Firea, acum subalterna sa

El i-a dat astfel o ”palmă” subalternei sale Gabriela Firea, care în ultima perioadă nu face altceva decât să arunce cu noroi asupra producătorului arădean de material rulant.

După cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă, în urmă cu zece zile, Firea a lansat un atac furibund cu acuzații nefondate la adresa succesorului său, Nicușor Dan, și a companiei Astra Vagoane Călători Arad, care livrează cele 100 de tramvaie noi pentru București.

„Noile tramvaie nu circulă încă prin București pentru că producătorul a folosit alte piese față de cele prezentate în oferta câștigătoare. În plus, tramvaiul nu poate fi scos pe șine pentru că nu are certificat de omologare tocmai pentru că detalii tehnice importante sunt diferite de cele prezentate în licitație. Și totuși, primarul general face presiuni enorme asupra comisiei de recepție pentru a le accepta. Tramvaiele ajunse în probe la București au alte motoare, cu o putere mai mică, față de cele prezentate în oferta trimisă Primăriei Capitalei în timpul licitației. Mai exact, motorul nu dezvoltă 120 kW, ci doar 100 kW. Piesa are un alt producător și, evident, un alt preț, mai mare decât cel declarat la licitație. Un fleac! Aceeași problemă a fost constatată de specialiști în cazul boghiului și a sistemului de acționare. Aceste piese extrem de importante și costisitoare diferă față de cele prezentate în oferta câștigătoare. Întrebarea este dacă având aceste piese ar fi obținut același punctaj în timpul licitației”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Tramvaie omologate de AFER, refuzate de funcționari numiți politic

Tocmai licitația la care face referire o ”macină” pe fosta primăriță. Asta pentru că ea a făcut tot posibilul ca procedura de achiziție să aibă drept câștigătoare firma turcească Durmazlar, în dauna producătorului român. Ba chiar, după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dat câștig de cauză Astra Vagoane Călători, Gabriela Firea, nu turcii, a făcut întâmpinare la Curtea de Apel București. A pierdut, însă nu se poate împăca cu eșecul, așa că periodic lansează acuzații nefondate la adresa uzinei arădene, controlate de industriașul român Valer Blidar. Așa cum nu se poate împăca nici cu gândul că a pierdut fotoliul de primar general, drept pentru care aruncă cu noroi în succesorul său, Nicușor Dan.

Din informațiile deținute de Club Feroviar, Autoritatea Feroviară Română (AFER) a omologat tramvaiul produs la Arad pentru București. Asta chiar în condițiile în care AFER se află în subordinea Ministerului Transporturilor, condus de vicepremierul Sorin Grindeanu, din același partid cu ministrul Gabriela Firea. Numai că AFER are o echipă de profesioniști în domeniul feroviar care nu ia decizii în funcție de cine se află la guvernare.

Negând evidența și preferând obediența față de cea care i-a numit în funcții, unii membri ai comisiei de recepție de la Primăria Capitalei (rămași din vremea administrației Firea) refuză să semneze pentru tramvaiele produse la Arad. Precizăm faptul că AFER este singura instituție abilitată să se pronunțe asupra conformității vehiculelor feroviare, și nu niște funcționari numiți pe criterii politice sau de rudenie.

Nicolae Ciucă a vizitat și Softronic Craiova

Astra Vagoane Călători Arad nu este singura fabrică feroviară pe care a vizitat-o premierul Nicolae Ciucă. Prim-ministrul s-a dus joi și la producătorul român Sotronic Craiova.

„Vă felicit pentru rezultatele obținute în urma anilor de cercetare și inovare pentru produsele de înaltă tehnologie care au cucerit inclusiv piața europeană și pentru proiectele derulate din fonduri europene. Dezvoltarea unui transport curat, nepoluant, se înscrie și în preocupările Guvernului”, le-a zis gazdelor Nicolae Ciucă, așa cum a scris Club Feroviar.

Ultimele Articole