sâmbătă, mai 18, 2024
spot_img

Directorul STPT Nicolae Bitea a demisionat, după scandalul de mită cu șeful de gară de la AUR

Directorul Societăţii de Transport Public Timişoara, Nicolae Bitea a demisionat din funcţie, invocând motive personale. Numele său apare în dosarul DNA de urmărire penală, după ce i-ar fi promis unui deputat de la AUR, fost șef de gară în Marea Britanie, mai multe funcţii pentru ca acesta să nu se prezinte la votul asupra moţiunii de cenzură.

„Domnul Nicolae Bitea şi-a înaintat demisia din funcţia de director general al Societăţii de Transport Public Timişoara, în cadrul Consiliului de Administraţie, din motive personale. Acesta îşi încheie colaborarea în calitate de director general cu STPT începând cu data de 19 octombrie 2021”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității de STPT. Nicolae Bitea conduce societatea de trei ani.

„Am preluat Societatea de Transport Public Timişoara în calitate de director general începând cu data de 27 iulie 2018, dată la care erau restanţe salariale către angajaţi de mai bine de două luni. De asemenea, condiţiile de muncă ale angajaţilor din cadrul STPT erau sub orice nivel de acceptare. În aceste condiţii, pe parcursul celor mai bine de trei ani în care am activat ca director general al instituţiei m-am preocupat de achitarea salariilor la timp, mărirea acestora şi de crearea condiţiilor de muncă cel puţin decente în toate sectoarele, dar în special la nivelul personalului muncitor, unde am găsit condiţii aproape inumane de muncă. În ceea ce priveşte activitatea transportului public local, la data începerii mandatului meu erau scoase în circulaţie 115 mijloace de transport în fiecare zi. În prezent, sunt scoase 165 de mijloace de transport în comun, pe liniile urbane şi metropolitane, după ce am suplimentat majoritatea liniilor cu mai multe unităţi (tramvaie, autobuze, troleibuze, minibuze)”, arată Nicolae Bitea.

Nicolae Bitea a demisionat. Datoria societății către ANAF

Directorul demisionar al STPT mai declară că a colaborat bine cu Consiliul de Administraţie al STPT, dar avertizează asupra riscurilor ce pot apărea din cauza unei datorii a societății către ANAF.

„Pe parcursul mandatului am colaborat foarte bine cu Consiliul de Administraţie al STPT, care a susţinut toate proiectele ce au adus un plus societăţii de transport, atât la nivel intern (condiţii de muncă, măriri salariale), cât şi la nivel extern (micşorarea timpilor de aşteptare în staţii, igienizare, montarea de staţii noi). Precizez că situaţia financiară a STPT este rezonabilă, cu excepţia ratei care trebuie achitată către ANAF, <moştenire> veche pe care am găsit-o în momentul în care am preluat conducerea societăţii. Situaţia financiară ar fi fost alta, dacă Societatea Metropolitană de Transport Timişoara ar fi achitat suma de aproximativ 19.000.000 de lei, bani pentru serviciile de transport oferite de STPT. Acesta este şi motivul pentru care am intentat proces celor de la SMTT, în vederea plăţii serviciilor de transport. Ţin să atenţionez, aşa cum am făcut-o de nenumărate ori în ultimul an prin zeci de adrese către Primăria Municipiului Timişoara, că neplata ratei de eşalonare, a obligaţiilor la salarii şi a TVA duce la pierderea menţinerii eşalonării şi automat de executare silită de către ANAF a garanţiilor depuse de către STPT. Este vorba despre garanţiile ce presupun întreg patrimoniul societăţii – tramvaie, troleibuze, hale de reparaţii, clădiri, parc propriu, baza sportivă în valoare de 87.000.000 de lei”, mai arată Bitea.

Scandalul mitei oferite lui Titi Stoica, fost șef de gară în Marea Britanie

șef de gară de la AUR
Ciprian Titi Stoica a fost șef de gară în Regatul Unit

Numele lui Nicolae Bitea apare, alături de cel al deputatului Cosmin Şandru, într-un dosar al DNA, în care cei doi sunt urmăriţi penal, după ce ar fi promis deputatului AUR Ciprian Titi Stoica mai multe funcţii, în schimbul neprezentării acestuia din urmă la votul moţiunii de cenzură.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat joi după-amiază că a început urmărirea penală a deputatului PNL Cosmin Șandru și a lui Nicolae Bitea, directorul general al Societății de Transport Public Timișoara (STPT), acuzați de dare de mită către deputatul Ciprian Titi Stoica.

După alegerile de la finele anului trecut, în Parlamentul României a intrat și un șef de gară de la AUR – Alianța pentru Unirea Românilor, după cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar.

Ciprian Titi Stoica nu a fost șef de gară în România, ci în Marea Britanie, unde s-a stabilit pe 14 februarie 2010. „Sunt omul bun la toate. Cel mai înalt grad din staţie. Acopăr, de obicei, toate posturile de şef de echipă pe diferitele domenii de activitate, de la mişcarea   trenurilor, la accesul prin turnicheţi, la biroul de bilete”, a declarat deputatul ales.

Ca șef de gară în Marea Britanie, Titi Stoica câştiga aproape 4.000 de lire sterline pe lună. De când s-a întors în ţară, ca deputat, are un salariu de doar 2.300 de euro.

IN THE SPOTLIGHT

Operatorii și industria feroviară se reunesc la Conferințele Club Feroviar – 22 și 23 mai, Constanța

CONFERINȚELE CLUB FEROVIAR - Operatorie Feroviară & Material Rulant -   Operatorii feroviari se reunesc la Constanța în zilele de 22 și 23 mai pentru a discuta...

Ultimele Articole