spot_img
duminică, aprilie 2, 2023
spot_img

Emil Boc, fără noroc. Constructorul metroului Cluj e contestat

Câștigătorul licitației organizate de municipiul Cluj-Napoca a fost contestat de celălalt participant la licitație, de asemenea o asociere turcească. Constructorul metroului Cluj e contestat. 

Plângerea, disponibilă aici pe Site-ul Public de Achiziții SEAP, a fost depusă de Dogus, firmă ce susține că oferta acesteia a fost cu peste 200 de milioane de euro mai mică decât a concurenței. Oferta Dogus a fost considerată neconformă de către comisia de licitație a Primăriei Cluj Napoca. Firma turcă cere anularea comunicării dar și a celei în care se afirmă că oferta Gulermak e câștigătoare. Și pentru că au fost descalificați tehnic pe niște detalii pe care le consideră nesemnificative: o serie de documente care nu erau traduse din engleză și niște CV-uri lipsă.

Constructorul metroului Cluj e contestat

La finele lunii februarie, municipiul Cluj-Napoca a desemnat câștigătorul licitației la lucrările de metrou. Atunci a fost desemnat constructorul metroului din Cluj, o asociere ce include firmele românești Alstom Transport și Arcada Company Galați.

Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S.- Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A. a fost desemnată câștigătoarea licitației deschise având ca obiect „Proiectare și execuție lucrări de infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), automatizare trafic, racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj”, potrivit unei postări pe pagina de socializare a primarului Emil Boc.

Oferta depusă de către Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S. – Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia – Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A are următoarele caracteristici:

  • Oferta financiară: 9.059.483.352,07 lei fără TVA (față de valoarea estimată de 9.064.456.067 lei fără TVA);
  • Punctaj obținut componenta financiară: 55 puncte (din 55).

A doua ofertă a venit din partea asocierii Dogus Insaat ve Ticaret A.S. (Leader), Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş. (Tekfen Construction & Installation Co., Inc.), care a depus contestație.

Contract de finanțare semnat în 2022

Prin contractul de finanțare semnat la finele anului trecut se asigură 13,69 miliarde de lei (din care 1,48 miliarde de lei din PNRR) pentru cele două etape necesare construcției Magistralei 1 a metroului clujean. Fondurile vor fi folosite pentru proiectarea, construcția, echiparea și punerea în funcțiune a liniei de metrou ușor în zona metropolitană Cluj-Napoca (21,03 km), a celor 19 stații și a depoului.
În prima etapă vor fi finalizate lucrările pe 9,16 km, care includ secțiunea Sfânta Maria – Europa Unită (9 stații) și depoul. Lucrările din această etapă, finanțată prin PNRR, trebuie finalizate până la sfârșitul lunii august 2026.
În cea de-a doua etapă, finanțarea va asigura construcția secțiunilor Țara Moților – Sfânta Maria (7 stații) și Piața Mărăști – Muncii (3 stații) care totalizează 11,87 km.

Ultimele Articole