spot_img
miercuri, decembrie 7, 2022
spot_img

Au început negocierile pentru CCM la CFR SA pentru 2020-2021. Ce au cerut sindicaliștii

La sediul central al Companiei Naționale de Căi Ferate au început marți negocierile pentru CCM la CFR SA pentru perioada 2020-2021. La prima rundă de discuții, reprezentanții celor trei federații sindicale participante au solicitat mai multe documente privind situația economico-financiară a companiei. Liderul sindical Grigore Mare a declarat pentru Club Feroviar că speră să obțină o majorare salarială și o creștere a valorii tichetelor de masă.

Adrian Bărbulescu

negocierile pentru CCM la CFR sunt trenuri aglomerate la CFR Călători CFR Călători vrea să cumpere automotoare sindicaliștii feroviari despre Rovana Plumb

În vederea începerea negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate, pentru perioada 2020- 2021, conducerea CFR SA a transmis invitaţii către trei organizații sindicale reprezentative. Marți dimineață s-au prezentat la întâlnire Federaţia Naţională Drum de Fier, Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane și Alianţa Federaţiilor Tehnice Feroviare.

Documente cerute de Federația Drum de Fier la negocierile pentru CCM la CFR SA

Potrivit procesului verbal al ședinței de negociere, Federaţia Naţională Drum de Fier a solicitat prezentarea de către companie a următoarelor situaţii: situaţia economico-financiarâ la zi; situaţia ocupării forţei de muncă pe ramuri de activitate;  execuţia bugetară pe anul 2019, bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pentru anul în curs; situatia consumării fondului de salarii, pe funcții în anul 2019; utilizarea sumelor din fondul de 5% aplicat asupra fondului de salarii la data de 31.12.2019.

Federația Mișcare Comercial cere execuția bugetară

La rândul lor, reprezentanții Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane au cerut prezentarea de către administrație a mai multor documente.

Este vorba de fluctuația de personal pe clase de salarizare de la începutul anului 2020 și până în prezent, defalcată pe funcții și ramuri de activitate, situația orelor suplimentare, defalcată pe sucursale regionale și ramuri de activitate, utilizarea fondului de salarii pe anul 2019 și execuția bugetară pe primul trimestru al anului în curs. Totodată, această federație a solicitat un centralizator privind cheltuielile cu tichetele de masă în perioada ianuarie-aprilie 2020, respectiv pentru anul 2019, dar și modul cum au fost utilizate sumele din fondul de 5% aplicat asupra fondului de salarii, până la data de 31.12.2019. Alte solicitări se referă la situația personalului pensionabil până la finele anului 2020, pe funcții și ramuri de activitate, și la estimarea bugetară privind creșterea salarială în acest an.

Alianța Federațiilor Tehnice Feroviare vrea să vadă bugetul pe 2020

În fine, reprezentantii Alianţei Federaţiilor Tehnice Feroviare au cerut să li se pună la dispoziție BVC al CFR SA pe anul 2020, execuția bugetară pe fondul de salarii și tichete de masă, aferentă anului 2019, precum și execuția bugetară pe anul trecut pentru fondul de maximum 5% destinat cheltuielilor sociale. Alte solicitări vizează situaţia personalului încadrat pe funcţii și clase de salarizare și situația orelor suplimentare.

Părţile au convenit ca următoarea întâlnire să aibă loc la data de 20 mai, la ora 11,00 după studierea de către administraţie a documentelor prezentate de sindicate.

Grigore Mare: vrem o majorare cât de cât a salariilor și a bonurilor de masă

Contactat de Club feroviar, președintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane, Grigore Mare, a recunoscut că în acest moment este ”o situație mai deosebită din punct de vedere financiar” a companiei, dar a precizat că va încerca să obțină anumite majorări pentru salariații pe care-i reprezintă.

”Vrem cât de cât să mai luăm la salariu și să majorăm valoarea tichetelor de masă, de la 15 lei în prezent, la 20 de lei. Oricum, revendicările exacte vor fi stabilite săptămâna viitoare, când va avea loc o ședință a Comitetului Director al federației. Între timp, vor mai avea loc discuții la nivelul ministerului, inclusiv cu domnul ministru Bode”, a spus Grigore Mare.

Ultimele Articole