miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Negocierea CCM la Metrorex s-a reluat. Sindicaliștii lui Artimon au mai înmuiat tonul

După ce săptămâna trecută amenințau cu greva, sindicaliștii conduși de Marian Artimon au mai înmuiat tonul și au reluat negocierea CCM la Metrorex.

Biroul Executiv al Unitatea – Sindicatul Liber Metrou a trimis marți dimineață către membrii săi o informare internă, care a intrat în posesia Club Feroviar. V-o prezentăm integral în cele de urmează:

”Bună dimineața și sănătate tuturor.

Ieri, 12 iunie, orele 13.00, în așteptarea strångerii tabelelor cu semnături, din teritoriu, pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă, dovedind încă o dată buna credință în negociere, comisia de negocieri a USLM a participat la o nouă întâlnire pentru negocierea unui nou CCM Metrorex 2023/2024. Comisiile au trecut la discutarea articolelor din CCM, primele două capitole, pentru a da formă și a actualiza aceste articole cu prevederile Statutului personalului feroviar și alte legi referitoare la muncă și care privesc dialogul social. Au rămas în divergență un număr de 5 articole.

Totodată, USLM a atras atenția administrației că trebuie să comunice tuturor celor interesați faptul că pe toată perioada negocierilor, de la încetarea duratei vechiului CCM Metrorex 2022/223 și până la încheierea unui nou CCM Metrorex 2023/2024, drepturile salariaților se mențin. Totodată, USLM, prin reprezentanții săi, a întrebat dacă s-au refăcut calculele pentru o nouă ofertă de creștere salarială. Noul director financiar al societății a comunicat că lucrează la refacerea analizelor și calculelor pentru a se putea înainta o nouă ofertă.

Facem precizarea că, până la acest moment, administrația nu a oferit varianta unei creșteri salariale în sumă fixă. Asta ca să închidem această discutie generată de persoane care nu au participat la negocierile dintre administrație și USLM.

Strângerea tabelelor cu semnăturile dumneavoastră continuă până vineri 16 iunie, iar în funcție de opinia dumneavoastră vom acționa ca atare. Suntem încrezători că vom dovedi încă o dată că: Unitatea este viitorul”.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Negocierea CCM la Metrorex eșuase săptămâna trecută

Joia trecută a avut loc ultima rundă de negocieri, care a durat până seara, între sindicat și administrație, însă cele două părți nu au ajuns la o înțelegere. Pe cale de consecință, sindicaliștii au anunțat că încep strângerea de semnături pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă, așa cum am scris atunci.

Acum, USLM a precizat că strângerea de semnături continuă, însă tonul nu mai este la fel de belicos precum în comunicatul intern de la finele săptămânii trecute, lăsând să se înțeleagă că s-ar putea ajunge la un numitor comun cu administrația.

Cu ocazia negocierii Contractului Colectiv de Muncă 2022-2023, în luna iunie a anului trecut, sindicaliștii conduși de Marian Artimon (cel care conduce acum USLM, după ce l-a suspendat pe președintele Ion Rădoi) au obținut o creștere salarială de 7,5%, așa cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă.

Atunci, nu au fost puțini sindicaliștii de rând care s-au revoltat, spunând că mărirea salarială obținută este praf în ochi și că ”Rădoi obținea mai mult”. Ce-i drept, pe vremea când sindicatul era condus de Ion Rădoi, a obținut, la finele anului 2020, o majorare salarială de 18%, fapt ce a iscat și un conflict cu următorul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Acesta a încercat inclusiv în instanță să anuleze CCM, fapt care nu a fost posibil.

După majorarea de 7,5% de anul trecut, Marian Artimon le-a promis membrilor că anul acesta va obține ”o mărire de două cifre”, lucru care nici acum nu s-a întâmplat, cel puțin până azi, așa că numărul nemulțumiților crește.

Ultimele Articole