spot_img
marți, mai 17, 2022
spot_img

Negocierea CCM la CFR Călători. LISTA salariilor corespunzătoare fiecărei clase

Negocierea CCM la CFR Călători între administrație și organizațiile sindicale reprezentative a continuat și miercuri după-amiază, până spre seară. Părțile nu au ajuns la un consens, următoarea întâlnire fiind stabilită pentru miercurea viitoare, 18 mai 2022. Club Feroviar vă prezintă ce s-a discutat la această ultimă rundă de discuții.

La întâlnire au participat reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative la nivelul sectorului de activitate ”Transporturi terestre și servicii conexe”, respectiv Alianța Federațiilor Tehnice Feroviare și Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane.

În contextul solicitării sindicaliștilor de majoare a salariilor cu 10%, administrația a prezentat Anexa nr. 1 la CCM, care cuprinde salariile corespunzătoare fiecărei clase, așa cum poate fi consultată în facsimilele alăturate. Salariații încadrați în grad de handicap grav sau accentuat beneficiază de salariile de bază brute corespunzătoare claselor de salarizare din această anexă, majorate cu un procent de 7%.

În ceea ce privește solicitarea sindicaliștilor cu privire la modificarea numărului de zile libere plătite, reprezentanții administrației au precizat că ea va fi analizată în funcție de efortul financiar corespunzător.Solicitările sindicaliștilor la negocierea CCM la CFR Călători

Liderii sindicali au mai cerut ca angajatorul să întreprindă demersurile pentru realizarea determinărilor în vederea stabilirii locurilor de muncă cu condiții vătămătoare (nocive). De asemenea, s-a solicitat înființarea centrelor de formare profesională și pentru ramurile vagoane și mișcare/comercial, nu numai pentru ramura tracțiune, propunere cu care administrația a fost de acord.

O altă solicitare din partea sindicatelor a vizat introducerea funcției inspector de specialitate SSM (securitate și sănătate în muncă) în Anexa nr. 2 din CCM, ținând cont de faptul că în prezent există salariați care realizează această activitate, dar nu sunt încadrați corespunzător. Totodată, sindicaliștii au cerut lămuriri cu privire la normarea funcției de operator specialist, propusă în vederea includerii în CCM. Nu în ultimul rând, reprezentanții organizațiilor sindicale ce au participat la întâlnirea de miercuri au cerut acordarea unui spor de 10% pentru salariații încadrați la funcția de instructor care instruiesc mai mult de 100 de angajați ai CFR Călători.

Administrația a propus eliminarea funcțiilor de expert social

Negocierea CCM la CFR Călători vagoanele CFR Marfă negocierea CCM la CFR grevă la CFR pe 16 februarie greva CFR din decembrie Transporturile de armament dosare penale după greva CFR statutul personalului feroviarLa precedentele runde de negocieri, un subiect disputat aprins a fost cel al funcțiilor de expert în probleme sociale, pe care sunt încadrați liderii sindicali de la CFR Călători.

Directorul general al societății, Traian Preoteasa, a solicitat eliminarea acestor funcții și trecerea liderilor sindicali în producție. Aplicarea acestui model a mai fost încercată de Traian Preoteasa și în perioada când era director general al CFR Marfă, în urmă cu doi ani, după cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar.

În cele din urmă însă s-a ajuns la un compromis. „După mai multe discuții, s-a decis reducerea cu 11 a posturilor de experți în probleme sociale, de la 19 la opt. Probabil că așa se va proceda în cele din urmă și la CFR Călători”, a declarat pentru Club Feroviar Iulică Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă.

La rândul lui, Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, s-a arătat nemulțumit de intenția administrației. „Dacă vrei să desființezi partenerii sociali, atunci de ce nu-i desființezi pe amândoi, adică și administrația? Nu vrem ca la CFR Călători să fie făcută o reorganizare după modelul celei de la CFR Marfă. La aceste negocieri (pentru CCM – n.red.), administrația a propus drepturi suplimentare doar pentru șefi, nimic pentru personalul muncitor. Vom continua negocierile”, a declarat el pentru Club Feroviar.

Ultimele Articole