spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Necolaiciuc de la Chișinău, plasat în arest la domiciliu. El e acuzat de devalizarea CFM

Fostul șef de la Calea Ferată din Moldova Iurie Topală, cunoscut și ca Necolaiciuc de la Chișinău, rămâne în arest pentru încă 30 de zile, însă la domiciliu, au decis magistrații de la Judecătoria Buiucani.

„Arestul ex-șefului CFM a fost prelungit, însă la domiciliu. Încheierea pronunțată vineri seară va fi studiată de procurorii PCCOCS pentru determinarea următorilor pași”, a declarat pentru PRO TV Chișinău, purtătorul de cuvânt al PCCOCS (Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale), Emil Gaitur, notează site-ul Noi.md.

Pe 21 decembrie 2022, dosarul de învinuire pe două capete de acuzare în privința fostului director CFM Iurie Topală, extrădat din Belgia în luna noiembrie, a fost trimis în judecată. Potrivit procurorilor, Iurie Topală este învinuit că în perioada în care era șef la Calea Ferată și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. Topală mai este  învinuit că împreună cu alte persoane, membri ai unui grup criminal organizat, ar fi favorizat două întreprinderi care acordau servicii de transport Căii Ferate. În cadrul urmăririi penale, PCCOCS și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale au sechestrat bunuri mobile și imobile atât ale lui Topală, cât și ale altor persoane interpuse. Valoarea totală a sechestrelor aplicate este de aproximativ un milion de euro. Dacă va fi găsit vinovat, fostul director al CFM ar putea sta după gratii pînă la opt ani.

Necolaiciuc de la Chișinău, extrădat din Belgia

Pe 3 noiembrie 2022, Iurie Topală a ajuns la Chișinău, fiind extrădat de autoritățile din Belgia. În luna ianuarie 2022, el a fost reținut de INTERPOL în Belgia, așa cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă.

Potrivit informațiilor furnizate de procurori, fiind în funcția de director al CFM, Topală a prejudiciat întreprinderea cu 250 milioane de lei moldovenești (61 milioane de lei românești). Pe 3 iunie 2021, au avut loc percheziții la mai multe firme și la domiciliul fondatoarei și administratoarei unui grup de companii asociate cu Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei. Toate acțiunile de urmărire penală au fost desfășurate în cadrul investigării delapidării patrimoniului Căilor Ferate din Moldova (CFM).

Ex-deputatul Alexandr Slusari spunea atunci că în schema de delapidare a CFM au fost implicați fostul șef al întreprinderii, dar și o serie de companii de expediție. „Au fost efectuate perchezițiile la domiciliile și oficiile lui Iurii Topala (ex-director CFM), Grigore Condurachi (ex-vicedirectorul CFM și favoritul lui Dodon pentru ultimul concurs la șefia Căii Ferate), precum și la oficiile companiilor de expediție, ce aparțin: Pîrlog M., Objelianskaia I., Godzin V., Bălan D., Mitu E. etc., implicați în deturnarea circa 300 de milioane de lei (echivalentul a 73 milioane de lei românești – n.red.) a patrimoniului întreprinderii de stat CFM prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019, când Plahotniuc controla Calea Ferată”, a scris fostul deputat pe pagina sa de Facebook.

În urma perchezițiilor, la unele persoane au fost găsite trei milioane de lei (730.000 de lei românești) și circa 100.000 de euro. Actualul director general al CFM, Oleg Tofilat a declarat că potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul cauzat ar putea depăși 1,2 miliarde de lei (aproape 300 milioane de lei românești).

Ultimele Articole