Compania CFR Marfă a scos joi la licitație cu strigare nava ferryboat Eforie, al doilea ferryboat urmând a fi vândut în perioada următoare.
Compania CFR Marfă a scos joi la licitație cu strigare la Bursa Română de Mărfuri nava ferryboat Eforie, fără a primi însă vreo ofertă de cumpărare. Potrivit anunțului disponibil aici vânzarea a fost prin licitație deschisă urmată de strigare liberă a prețului. CFR Marfă împreună cu BRM vor demara noi runde de vânzare a navei, în primele trei runde, cel puțin, fiind așteptată o menținere a prețului de pornire în licitație. Cel mai probabil, CFR Marfă nu va primi nicio ofertă până nu va micșora prețul, dorința cumpărătorilor fiind de a obține cu câți mai puțini bani navele. Odată vândut primul ferryboat, Eforie, va urma vânzarea celui de-al doilea, respectiv Mangalia.
Data umătoarei runde de vânzare este necunoscută, căci sunt așteptate informații de la BRM privitoare la primul slot liber de vânzări.
Un ferryboat poate transporta 40 de vagoane
Într-un comunicat de presă din luna iulie, oficialii CFR Marfă au afirmat: „În vederea stingerii ajutorului de stat, suntem nevoiţi să intensificăm efortul de valorificare a activelor excedentare, urmând să valorificăm şi navele ferry-boat Mangalia şi Eforie prin licitaţie publică, în cadrul procedurii de concordat preventiv”.
Compania de stat deține două ferry-boat-uri, respectiv Eforie și Mangalia, construite în 1991 și 1988 pentru a asigura transportul vagoanelor, containerelor și camioanelor TIR între porturile Constanța și Samsun (Turcia), în condițiile în care, până în anul 1990, exista un trafic important între România și țările asiatice, în special Turcia și Iran. Cele două nave au un deplasament de 12.000 tdw fiecare și pot încărca la bord 40 de tiruri sau 40 de vagoane. Cele două ferry-boat-uri ale CFR Marfă, Eforie și Mangalia, au încărcat în ultimii 13 ani cheltuielile companiei cu suma de 41,7 milioane de lei.
Citește aici ce pierderi au adus ferryboat-urile din cauza neutilizării lor.
Cele două nave, Mangalia și Eforie, au fost oprite la țărm în august 2008, respectiv mai 2009. Statul român, printr-o decizie a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), a decis la acel moment ca cele două nave să fie păstrate în stare de funcțiune, având statut de „dotări strategice din punct de vedere militar”.