duminică, iulie 21, 2024
spot_img

GALERIE FOTO. Municipiul Iași a încheiat achiziția tramvaielor PESA

Municipiul Iași și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) au finalizat proiectul „Achiziție de mijloace de transport public – tramvaie 30 metri” din cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2015 – 2030 Iași – Zona Metropolitană.
În baza acestui proiect, în ziua de 10 iunie 2020 s-a încheiat contractul cu societatea Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz SA Polonia, cu o valoare totală a investiției de circa 220 milioane lei, inclusiv TVA. La conferința de presă de închidere a programului de furnizare a celor 16 tramvaie au participat primarul Mihai Chirica, Claudiu Răcuci, secretar de stat în cadrul MDLPA, Krzysztof Zdziarski, preşedintele PESA Polonia, Daniel Vâlceanu, managerul de proiect, și Andrei Giurăscu, responsabilul financiar.
„Cele 16 tramvaie PESA sunt la stradă și contribuie evident la îmbunătățirea transportului public în orașul nostru. Adresez și pe această cale mulțumiri și felicitări companiei poloneze pentru modul impecabil în care s-a derulat contractul de achiziție a acestor tramvaie, precum și pentru calitatea acestora, deja recunoscută și apreciată de către ieșeni și nu numai. Mulțumesc, de asemenea, echipei de la Ministerul Dezvoltării, întregii echipe de proiect pentru implicare și tot efortul făcut. Prin această excelentă colaborare cu PESA și grație fondurilor europene pe care le-am accesat, Primăria asigură locuitorilor orașului un transport public verde, modern, inteligent. Invit toți ieșenii să circule cât mai mult cu tramvaiul și cu celelalte mijloace de transport public și cât mai puțin cu propriul autoturism. Transportul public ieșean este ecologic, ieftin și sigur!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Tramvaiele, capacitate de 240 de locuri

Cele 16 tramvaie PESA au o lungime de 30 de metri și capacitate de transport totală de 240 de locuri, din care aproape 60 pe scaune. Toate tramvaiele au dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire, sistem de supraveghere video interior şi exterior și de informare a călătorilor etc.
„Mă bucur să fiu azi, la Iași, la conferința de închidere cu succes a acestui important proiect. Vreau să felicit echipa care a reușit să producă și să livreze tramvaie pentru șapte orașe diferite în același timp. De asemenea, mulțumesc echipei municipalității ieșene, dar și ministerului, pentru profesionalismul dovedit. A fost o organizare exemplară pentru care vă felicit”, a afirmat Krzysztof Zdziarski.
Livrarea primului tramvai a avut loc în data de 2 august 2021 (ajuns în depoul Companiei de Transport Public Iași), iar punerea oficială în circulație a fost realizată, după toate testele efectuate şi obţinerea tuturor agrementelor tehnice, pe data de 9 septembrie 2021. Ultimul tramvai din lotul de 16 bucăți a fost livrat în data de 20 decembrie 2021.

IN THE SPOTLIGHT

Cum pleci cu câinele în vacanță dacă nu ai mașină. Cine acceptă animale de companie

Vrei să pleci cu câinele în vacanță, dar nu ai mașină. Ei bine, problema este reglementată de Uniunea Europeană în ceea ce privește călătoriile...

Ultimele Articole