spot_img
miercuri, mai 18, 2022
spot_img

17 muncitori la negru la calea ferată, depistați de inspectorii ITM Hunedoara. Firma a fost amendată

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a depistat 17 muncitori la negru la calea ferată, pe Tronsonul 3 Gurasada-Simeria, în zona Ilia.

muncitori la negru la calea ferată imagini de pe tronsonul Gurasada-Simeria

Firmei, subcontractor al câștigătorilor licitației, care a practicat astfel de ilegalități, i-a fost aplicată amenda maximă, de 200.000 de lei, informează site-ul local Servus Hunedoara.

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au depistat două firme din domeniul construcţiilor care aveau la muncă persoane cărora nu le întocmiseră forme legale de angajare. Astfel, una dintre firme, ce efectuează lucrări de modernizare pe Tronsonul 3 al căii ferate, Gurasada-Simeria, în zona Ilia, a fost descoperită că avea la muncă 17 persoane, toţi bărbaţi, cărora nu le întocmiseră contracte de muncă în formă scrisă. Societatea a fost sancţionată cu amenda maximă permisă, în valoare de 200.000 de lei, obligaţia încheierii retroactive a contractelor de muncă de la data la care fiecare muncitor a început activitatea, precum şi plata contribuţiilor aferente către bugetele de stat.

Controalele au fost făcute cu preponderenţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Acţiunile au vizat în principal modul de instruire al salariaţilor pe linia prevenirii răspândirii Covid 19, dacă angajatorii au luat măsurile minime necesare în acest sens, dacă au acordat echipament individual de protecţie şi de combatere a muncii nedeclarate.

Muncitori la negru la calea ferată Gurasada-Simeria. Alte amenzi acordate

”Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 42, 24 dintre acestea în domeniul SSM şi 18 în domeniul relaţiilor de muncă. Din totalul acestora, 38 au fost de avertismente (24 SSM şi 14 RM) şi patru amenzi în sumă totală de 304.500 de lei. Au fost depistate 91 de deficienţe (67 în domeniul relaţiilor de muncă şi 24 în domeniul SSM) pentru care s-au lăsat măsuri şi termene de realizare. Numărul angajatorilor controlaţi a fost de 91, din care au fost controlaţi 30 în domeniul relaţiilor de muncă şi 61 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Se constată, în timpul controalelor, aceleaşi tipuri de deficienţe: transmiterea cu întârziere a noilor contracte în aplicaţia Revisal, neacordarea repausului săptămânal sau deficienţe în organizarea timpului de muncă sau neacordarea echipamentului individual de protecţie, neinstruirea salariaţilor cu privire la riscurile biologice în contextul pandemiei, planul propriu de protecţie nu este completat cu cerinţele legate de riscurile de infecţie cu noul coronavirus”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate.

Lucrările vor fi gata în 2023

Lotul de cale ferată Simeria – Gurasada, parte a Coridoului IV Pan European, are o lungime de 41 de kilometri. Lucrările de reabilitare au început anul trecut și au ca scop realizarea unei infrastructuri feroviare adecvate pentru trenuri care vor circula cu o viteză de 160 de km/h. Conform proiectului, lucrările sunt programate pentru a fi încheiate în anul 2023.

Lucrările sunt executate de Asocierea “FCC – Astaldi – Convensa, tronson 3”, formată din FCC Construcction SA, Astaldi S.p.A și Contratas Y Ventas SA, lider fiind FCC.

Ultimele Articole