marți, februarie 27, 2024
spot_img

MT supune dezbaterii contractele de serviciu public pentru 2016

CFR Calatori_BusteniMinisterul Transporturilor a publicat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada 2016 – 2020 în transportul feroviar public de călători.
Pentru 2016,  pe total sistem, compensaţia de serviciu public programată a fi acordată pentru pachetul minim social aprobat în transportul feroviar de călători se distribuie 35% în funcţie de indicatorul călători-km şi 65% în funcţie de indicatorul tren-km.
„Pentru fiecare operator de transport feroviar de călători, procentul maxim al compensaţiei de serviciu public anual de acordat cuprinde cota de profit de maxim 3% și nu poate depăşi 65% din total venituri pentru trenurile Interregio şi 85% din total venituri pentru trenurile Regio”, se arata in proiectul de act normativ, art.6 alin (3).
Contractele de serviciu public se incheie cu operatorii CFR Calatori, RegioTrans, Interregional Calatori, Transferoviar Calatori si Softrans.

Valorile compensaţiei de serviciu public acordate în anul 2016, sunt pentru trenurile Interregio 38,269 lei pe mia de călători-km şi 15.270,69 lei pe mia de tren-km, pentru trenurile Regio 221,577 lei pe mia de călători-km şi 15.270,69  lei pe mia de tren-km.
În situaţia în care indicatorii realizaţi de operatori nu ating nivelul programat, acordarea compensaţiei de serviciu public se face potrivit realizării fiecărui indicator în parte, dar nu mai mult decât contravaloarea indicatorului aprobat prin prezentul contract și ulterior prin acte adiționale.

S-a prevăzut aplicarea unor penalități în cazul în care operatorii de transport feroviar de călători nu realizează oricare dintre indicatorii prevăzuți la art. 6 alin. (3) din  proiectul de hotărâre de aprobare a contractelor de servicii publice, constând în diminuarea compensației cu suma nerealizată din total venituri proprii minime obligatorii.

Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 10.03.2016

Detalii suplimentare sunt disponibile accesand
http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1099-hg29022016df1

Ultimele Articole