Moscova se pregateste sa testeze primul sau tramvai driverless

Vityaz-M, platforma de baza a viitorului tramvai driverless

Municipalitatea din Moscova a anuntat ca in lunile urmatoare va testa primul sau tramvai driverless. Acesta a fost creat de catre compania PC Transport Systems and Cognitive Technologies si are la baza platforma tramvaiului Vityaz-M, creat in colaborare cu Transmashholding.

Tramvaiul driverless va fi testat pe Linia 17, Ostankino – Medvedkovo.

Sistemul de transport inteligent include 10 radare si 20 de camere video. Prima sa  calatorie va fi efectuata fara pasageri, insa un vatman se va afla in cabina de conducere pentru orice eventualitate.

Daca toate testele decurg bine, calatorii ar putea circula cu tramvaiul driverless incepand cu 2021.

“In cazul in care detecteaza un obstacol pe linie, tramvaiul va frana automat. Mai mult, daca un conducator auto, aflat pe o portiune de drum paralela cu calea de rulare conduce cu o vitreza excesiva, tramvaiul il poate detecta si isi va reduce singur viteza. Si in cazul in care vor fi conditii meteo nefavorabile, tramvaiul driverless va circula cu viteza redusa”, a precizat Yuri Minkin, directorul sistemului de securitate din cadrul PC Transport Systems and Cognitive Technologies.

Se presupune ca tramvaiul fara vatman va putea recunoaste alte vehicule in trafic, precum si pietoni, chiar si in conditiile in care iluminatul stradal nu ar fi destul de puternic.

Primul tramvai driverless din lume a fost lansat in China. Capacitatea sa de transport este de pana la 380 de pasageri, iar viteza de rulare este de pana la 70 km/h.