Banca Europeană de Investiții (BEI Global) și Guvernul Republicii Moldova au semnat astăzi, la Chișinău, în cadrul conferinței Platformei de parteneriat cu Moldova, două acorduri care vizează consolidarea rezilienței economice și de mediu a țării. Vicepreședintele BEI, Teresa Czerwińska, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Jānis Mažeiks, au anunțat un împrumut de 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea pădurilor și un grant UE de 12 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare. Aceste investiții urmăresc să consolideze tranziția ecologică a Moldovei, să îmbunătățească conectivitatea și să sprijine rutele comerciale regionale, inclusiv legăturile cruciale cu Ucraina vecină, devastată de război.
Acordul semnat astăzi include o subvenție UE de 12 milioane de euro pentru investiții, care a fost anunțată la Forumul Global Gateway. Acest grant completează un acord de împrumut în valoare de 41,2 milioane de euro semnat în 2023.
Finanțarea este utilizată pentru a reabilita și moderniza secțiuni-cheie ale infrastructurii feroviare din Moldova, îmbunătățind conectivitatea internă și oferind o rută de export vitală pentru Ucraina. Acest proiect este aliniat inițiativei „Căile de solidaritate”, care vizează consolidarea stabilității regionale și a rezilienței economice prin îmbunătățirea conectivității Moldovei cu Europa și Ucraina.
„În calitate de bancă a UE pentru climă, BEI este dedicată sprijinirii dezvoltării durabile a Moldovei și a parcursului său către integrarea în UE. Acordurile semnate astăzi reflectă angajamentul nostru de a spori reziliența ecologică a Moldovei, de a îmbunătăți infrastructura și de a promova stabilitatea economică. Prin abordarea provocărilor-cheie din domeniul silviculturii și al conectivității, ne propunem să stimulăm progresul Moldovei și să consolidăm rolul acesteia de partener valoros al familiei UE”, a declarat vicepreședintele BEI Teresa Czerwińska, care este responsabilă pentru operațiunile băncii în Moldova.
„Ambele acorduri – grantul de 12 milioane de euro pentru structura feroviară a țării și împrumutul de 200 de milioane de euro pentru sectorul forestier din Moldova – vor aborda provocări-cheie care frânează în prezent dezvoltarea economică a Moldovei, precum infrastructura de transport, eroziunea solului și pierderea biodiversității. Cu ajutorul grantului de 12 milioane de euro oferit de Uniunea Europeană, vom continua să modernizăm infrastructura feroviară a Moldovei și să îmbunătățim rutele de transport UE-Ucraina-Moldova. Până în prezent, liniile de solidaritate au reprezentat o formă vitală de sprijin oferită de UE Ucrainei și Moldovei în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece au ajutat Ucraina să exporte peste136 de milioane de tone de bunuri, cum ar fi cereale, minereuri și oțel, și să importe peste 52 de milioane de tone de mărfuri esențiale”, a adăugat ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Jānis Mažeiks.
BEI Global și Moldova
De la stabilirea prezenței sale în Moldova în 2007 și în urma semnării Programului de dezvoltare a pădurilor din Moldova în valoare de 200 de milioane de euro la conferința Platformei de parteneriat cu Moldova din 2024, investițiile totale ale BEI în țară au ajuns la aproximativ 1,5 miliarde de euro în peste 30 de proiecte.
Aceste investiții sprijină obiectivele politicilor UE în diverse sectoare, inclusiv securitatea energetică și eficiența energetică, transporturile, asistența medicală, digitalizarea, creșterea sectorului privat și silvicultura. În calitate de instituție de finanțare a Uniunii Europene, BEI continuă să sprijine dezvoltarea Moldovei și calea spre integrarea în UE prin investițiile sale strategice.