spot_img
sâmbătă, august 13, 2022
spot_img

S-a înființat Asociația Moldova se Dezvoltă. Primarii vor căi ferate de mare viteză și autostrăzi

Primarii a şapte municipii din regiunea de nord-est a României au semnat marţi, la Piatra-Neamţ, actul constitutiv şi statutul Asociaţiei Moldova se Dezvoltă. Edilii se plâng că în zonă nu sunt autostrăzi și căi ferate de mare viteză.

Moldova se dezvoltă

Cele şapte municipii care au constituit asociaţia sunt Piatra-Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Roman.

Primarii municipiilor semnatare au subliniat importanţa asociaţiei în atragerea de fonduri europene pentru proiecte integrate de dezvoltare a regiunii. ”Este un moment important şi sunt foarte încrezător că prin intermediul acestei asociaţiei vom reuşi împreună să dezvoltăm regiunea Moldovei şi implicit fiecare dintre localităţile pe care le conducem. Suntem şapte membri fondatori, dar este o asociaţie care rămâne deschisă şi sunt convins că pe parcursul timpului se vor alătura şi alţi primari, unii dintre ei deja şi-au exprimat intenţia de a fi membri. Obiectivul nostru principal este atragerea de fonduri şi ne vom orienta cu prioritate către fondurile europene din exerciţiul financiar 2021-2027”, a declarat primarul din Piatra-Neamţ, Dragoş Chitic.

Moldova se Dezvoltă. Mihai Chirica vrea căi ferate de mare viteză

La rândul său, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, s-a plâns de faptul că în zona de nord-est a României nu sunt autostrăzi și nici căi ferate de mare viteză.

”Asociaţia Moldova se dezvoltă este o platformă de luptă politică şi administrativă. Faptul că astăzi nu avem infrastructura de care aveam nevoie pentru dezvoltarea autostrăzilor, drumurilor expres, căi ferate de înaltă viteză şi multe alte lucruri, se datorează şi faptului că nu am fost consecvenţi să o cerem, şi să batem cu pumnul în masă dacă este nevoie, de la toţi cei care au guvernat sau guvernează România. Reprezentăm peste un milion de locuitori”, a spus Mihai Chirica, citat de Agerpres.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a precizat că prin intermediul asociaţiei vor putea fi accesate fonduri pe proiecte de infrastructură, turism sau cultură. ”Când am pornit la drum ne-am gândit foarte serios că principala sursă a noastră de finanţare sunt fondurile europene. Ne vom zbate, pentru că aceste investiţii teritoriale integrate ne dau posibilitatea să dezvoltăm întreaga zonă. Vom putea dezvolta investiţii pe infrastructură, turism, cultură sau altele. Trebuie să facem intervenţii la Guvern când se face strategia cadru 2021 – 2027 şi să ne apucăm de lucru. Vom face o strategie de dezvoltare unică, integrată, a acestei asociaţii”, a declarat primarul din Suceava.

Edilul din Botoşani, Cătălin Flutur, a explicat că apariţia acestei asociaţii se datorează ineficienţei Guvernului de a susţine proiectele primăriilor din regiunea de nord-est. ”Ne-a ajuns cuţitul la os. Facem această asociaţie pentru că am dat peste un guvern total ineficient, care nu a înţeles nimic din nevoia de bani în România, care a făcut ghiduri generale la nivel naţional. A fost un guvern total incompetent şi nu au suferit primarii, ci toate comunităţile care aşteptau aceşti bani europeni, singurii care ne-au scos la lumină după aderarea la UE şi care ne puteau duce mai departe pe proiecte integrate la nivel regional. Am zis că ne luăm soarta în mâinile noastre, pentru că asociaţia este eligibilă şi este şi un interes major din partea Uniunii Europene şi a Băncii Mondiale”, a precizat Cătălin Flutur.

Potrivit edililor prezenţi, au mai anunţat că vor să facă parte din asociaţie şi primarii municipiilor Bârlad, Comăneşti şi Vaslui.

Ultimele Articole