marți, octombrie 3, 2023
spot_imgspot_img

Modificări aduse Regulamentului pentru circulația trenurilor și manevra vehiculelor feroviare

Ministerul Transporturilor propune modificări aduse Regulamentului pentru circulația trenurilor și manevra vehiculelor feroviare. Sunt invocate mai multe incidente feroviare ce au avut loc în vara acestui an.

Un proiect de act normativ ce poate fi consultat aici menționează mai multe incidente ce au survenit după iunie 2023 și care ar face necesare modificări aduse Regulamentului pentru circulația trenurilor și manevra vehiculelor feroviare.

Din luna iunie 2023 și până în prezent, pe infrastructura feroviară publică din România s-au produs o serie de incidente feroviare încadrate la „Grupa C – alte incidente produse în legătură cu siguranța feroviară”, spune proiectul. Incidentele au avut legătură cu „nerespectarea opririlor trenurilor de călători și mixte stabilite în livretele de mers sau în mersul întocmit cu ocazia punerii în circulație a trenurilor suplimentare; nerespectarea condițiilor înscrise în ordinul de circulație, privind circulația trenurilor și manevra vehiculelor feroviare”, după cum acestea sunt definite în Regulamentul de investigare a accidentelor și incidentelor, de dezvoltare și îmbunătățire a siguranței feroviare pe căile ferate și pe rețeaua de transport cu metroul, aprobat prin HG nr. 117/2010.

Club Feroviar a anunțat aici în premieră modificările

Câteva exemple

  • la data de 11.06.2023 ora 12:10, pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CF București, a fost avizat faptul că în data de 09.06.2023, ora 17:10, în stația CF Chitila mecanicul trenului Regio nr. 5007 aparținând operatorului de transport feroviar SNTFC „CFR Călători” SA, remorcat cu locomotiva EA 814 a avut comandă de intrare la linia 1 directă, iar acesta a oprit trenul pe SI 016 și a depășit peronul și semnalul XP1 pe „liber”, nerespectând oprirea itinerarică;
  • la data de 20.08.2023, ora 17:29, pe raza de activitate a Sucursalei Regionale de Căi Ferate București, secția de circulație Ploiești Sud – Buzău (linie dublă electrificată), trenul de călători Regio nr. 5017 (aparținând operatorului de transport feroviar SNTFC „CFR Călători” S.A.) nu a respectat oprirea itinerarică din stația CF Ploiești Est;
  • la data de 31.08.2023, ora 20:53, pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CF Craiova, în stația CF Olteni, trenul de călători Interregio nr. 1597 nu a oprit în stația CF Olteni, având oprire itinerarică, iar mecanicul de locomotivă a oprit trenul după depășirea incintei stației CF Olteni, în linie curentă Olteni – Rădoiești, fir II pe secțiunea izolată Y1AD.

„Aceste incidente au avut drept cauze eroarea umană manifestată prin nerespectarea de către mecanicii de locomotivă a unor prevederi din normele naționale aplicabile domeniului feroviar”, afirmă inițiatorii proiectului.

Modificări aduse Regulamentului. Care sunt

Pentru evitarea în viitor a unor astfel de situații se propune ca punerea pe liber a semnalului de ieșire, la trenurile de călători și mixte care au opriri de cel mult trei minute să aibă loc numai după ce trenul a oprit pe linia de primire, și nu după angajarea pe linia de primire așa cum este prevăzut în prezent. Aceasta ar putea contribui în mod semnificativ la prevenirea producerii unor incidente care să se încadreze la Grupa C, pct. 3.14. din Regulamentul de investigare aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.117/17.02.20210, spun inițiatorii. (FOTO cu rol ilustrativ)

Ultimele Articole