miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Propunerile Federației Mecanicilor de Locomotivă pentru modificarea Legii pensiilor

Federația Mecanicilor de Locomotivă a făcut un set de propuneri pentru modificarea Legii pensiilor, aflată în stadiu de proiect și pe care Guvernul vrea s-o adopte în ședința de miercuri, pentru ca apoi să fie supusă votului Parlamentului pe 20 noiembrie. Graba cu care Executivul vrea să treacă acest act normativ a iscat controverse în spațiul public, în general, și în rândul ceferiștilor, în special, pentru că proiectul anulează unele prevederi ale Legii 195/2020 privind Statutul personalului feroviar. Modificarea legislației în domeniul pensiilor este jalon în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Federația Mecanicilor de Locomotivă, condusă de Iulică Măntescu, a elaborat și înaintat autorităților competente un document intitulat ”Propuneri de modificare a proiectului de Lege privind sistemul public de pensii”. Club Feroviar vă prezintă sinteza modificărilor cerute de sindicaliști.

CITEȘTE și Noua lege a pensiilor, dezbătută de formă la Ministerul Muncii. Ce spune Rodrigo Maxim

Creșterea vârstei standard de pensionare, lăsată de Guvern la latitudinea Consiliului Fiscal

Să le luăm pe rând. Primele probleme semnalate de FML apar la articolul 47 al proiectului, din care sindicaliștii solicită eliminarea a patru alineate (5-8). Pe scurt, alineatele respective prevăd o creștere a vârstei standard de pensionare ”în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maximum trei ani”. Problema este că această evaluare a speranței de viață este lăsată la latitudinea Ageing Working Group (AWG) și a Consiliului Fiscal.

”Propunem eliminarea alin. 5-8, considerând că Guvernul României trebuie întâi să ia măsuri ca speranța de viață în România să crească. Prevederile legii cu privire la vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare, respectiv stagiul complet de cotizare, trebuie să fie clare și neinterpretabile. Orice modificări ale acestora trebuie stabilite în Parlament, și nu trebuie lăsate la discreția estimărilor unor agenții sau grupuri de lucru care nu au competențe legislative”, se arată în documentul FML.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Controverse pe modificarea Legii pensiilor în privința condițiilor speciale de muncă

Apoi, alte probleme sunt semnalate de sindicaliști cu privire la prevederile articolului 49. Aici este vorba de numărul de ani cu care se reduce vârsta standard de pensionare în cazul salariaților care au lucrat în condiții speciale de muncă. Guvernul propune ca reducerea să nu mai fie de 13 ani, ci de 11 ani.

”Nu se justifică diminuarea reducerii vârstei standard de pensionare de la 13 ani la 11 ani. Nu se pot reduce drepturile de care beneficiază personalul încadrat în grupă specială de muncă, în condițiile în care nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în care își desfășoară activitatea acest personal”, se arată în documentul citat.

În continuare, Iulică Măntescu sesizează faptul că articolul 56 este astfel formulat încât pot apărea confuzii: ”Intră în contradicție cu prevederile art. 58-60. Se creează o confuzie între aceste articole (56-57 versus 58-60), în sensul că unele persoane vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani fără penalizare, în timp ce alte persoane vor beneficia de aceeași reducere, dar cu penalizarea definită de art. 58”.

Cine decide cu ce procent vor fi indexate anual pensiile românilor?

Un alt articol contestat de sindicaliști este 84, de unde se propune eliminarea alineatelor 7-11. În esență, aceste alineate limitează procentul cu care pot fi majorate pensiile începând cu anul 2025 (nu poate fi mai mare decât procentul de creștere a veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale) și, din nou, aceste limitări sunt lăsate la latitudinea Consiliului Fiscal.

”Propunem eliminarea alin. 7-11, deoarece Consiliul Fiscal nu este un organism care poate dispune indexarea anuală a pensiilor în funcție de rata medie anuală a inflației și 50% din creșterea reală a căștigului salarial mediu brut realizat, indicatori care sunt determinați de Institutul Național de Statistică”, susține Iulică Măntescu.

FML nu este de acord cu penalizarea cumulului pensie-salariu

La articolul 85 se propune eliminarea alineatului 6, care penalizează cumulul pensie-salariu. În forma Executivului, alineatul respectiv sună în felul următor: ”Prevederile alin. (3) – (5) nu se aplică pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii”.

Or, sindicaliștii consideră că: ”Propunem eliminarea alin. 6, deoarece nu respectă principiul contributivității, precum și principiul stabilității asigurării la sistemul public de pensii, atât timp cât pensionarii respectivi și-au continuat activitatea, plătind contribuții la bugerul de asigurări de stat, ca orice salariat, stagiul de cotizare astfel realizat fiind contributiv”.

Ultimele Articole