spot_img
marți, decembrie 7, 2021
spot_img

Modificarea Codului Rutier, pe masa lui Iohannis. Ce pățesc cei care forțează trecerea peste calea ferată

Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect pentru modificarea Codului Rutier, care se referă la şoferii care rămân fără permisele de conducere şi modalităţile de recuperare a acestora.

modificarea Codului Rutier

Astfel, șoferii nu mai au dreptul la reducerea perioadei de suspendare a permisului dacă forţează trecerea peste calea ferată în timp ce bariera este în funcţiune. În ultima perioadă au fost tot mai dese accidentele rutiere provocate de șoferi care au forțat trecerea căii ferate, unele dintre ele transformându-se în tragedii.

De asemenea, nu mai au dreptul la reducere dacă au acumulat cel puţin 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări sau au fost implicaț într-un accident de circulaţie din care au rezultat doar pagube materiale, iar la alcooltest se dovedeşte că şoferul era băut.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat şi a fost transmis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis. Legea va intra în vigoare după ce preşedintele o va promulga şi după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Noile reguli se referă la perioadele de suspendare a permisului de conducere, care pot fi majorate sau reduse, în funcţie de anumite condiţii. „În cazul în care şoferul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai încalcă legea după restituirea permisului într-o perioadă de două luni, perioada de suspendare se majorează cu 30 de zile”, se arată în proiectul de modificare a Codului Rutier.

Modificarea Codului Rutier. Suspendările se cumulează

De asemenea, perioada de suspendare poate fi redusă la cererea şoferului dacă acesta a luat testul de verificare teoretică (redobândire) sau a obţinut permisul cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei.

Perioada se poate reduce la 30 de zile dacă viteza pe care a depăşit-o şoferul a fost între 50 şi 70 km pe oră peste limita admisă sau a depăşit viteza cu 70 km pe oră doar o singură dată în 12 luni. Suspendarea de 60 de zile se reduce la 45 de zile doar dacă timp de șase luni după recuperarea permisului, şoferul nu a încălcat Codul Rutier.

O altă modificare importantă se referă la adunarea perioadelor de suspendare. Spre exemplu, dacă şoferul are mai multe abateri constatate pe un singur proces-verbal, perioada de suspendare a permisului se adună pentru fiecare faptă, dar fără să depăşească 90 de zile. Acelaşi lucru se va întâmpla şi pentru şoferii care rămân fără permis şi conduc cu dovadă. Dacă în perioada în care conduce cu dovada, şoferul încalcă din nou regulile şi săvârşeşte o faptă pentru care se impune suspendarea permisului, pedepsele se vor aduna.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole