spot_img
miercuri, decembrie 7, 2022
spot_img

Modificarea Codului Rutier. Sancțiuni mai dure pentru neoprirea la trecerea căii ferate

Ministerul Afacerilor Interne a început procedurile pentru modificarea Codului Rutier, fiind pregătite inclusiv sancțiuni mai dure pentru șoferii care nu opresc la trecerile la nivel cu calea ferată.

Pe site-ul ministerului condus de Lucian Bode, care a fost ministru al Transporturilor în perioada 4 noiembrie 2019-23 decembrie 2020, a fost pus în dezbatere publică proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Dezbaterea publică pe marginea acestui proiect de act normativ va avea loc vineri, 26 noiembrie 2021, începând cu ora 12,00, în sistem online.Modificarea Codului Rutier. Suspendarea permisului 120 de zile, în loc de 90 de zile

Una dintre modificările propuse este introducerea unui nou alineat în actul normativ în vigoare, la articolul 102, după alineatul (3), cu următorul cuprins: ”(4) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul ori de tractor agricol sau forestier a următoarelor fapte: (…) b) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune”. În prezent, perioada maximă de suspendare a permisului de conducere pentru neoprirea la trecerea la nivel este de 90 de zile.

Potrivit propunerilor de modificare a Codului Rutier, perioada de suspendare a permisului nu va putea fi redusă, dacă aceasta s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea căii ferate. Astfel, intervine o modificare la articolul 104: ”Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă: (…) b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau la art. 102 alin. (4)”.

Ultimele Articole