spot_img
marți, mai 17, 2022
spot_img

O nouă licitație pentru modernizarea zonei gării Brașov, după ce fostul constructor a abandonat lucrările

Regionala Brașov a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a lansat o nouă licitație pentru modernizarea zonei gării Brașov, după ce firma cu care semnase contractul în urmă cu doi ani nu s-a ținut de treabă.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat vineri dimineață anunțul de licitație ce are ca obiect ”Reabilitare platforma stației și clădire RCM în stația Brașov Călători (execuție)”. Valoarea totală estimată a contractului, care va trebui dus la bun sfârșit în termen de cinci luni, este de 1.310.530 de lei, echivalentul a aproximativ 265.000 de euro.

Contractul prevede intervenții punctuale, nu și modernizarea peroanelor din stație și a clădirii gării.

Contractul din 2020 pentru modernizarea zonei gării Brașov, nerespectat de constructor

SRCF Brașov are în plan modernizarea zonei CFR aflată la limita de proprietate cu terenul aflat în proprietatea Primăriei Municipiului Brașov.

Regionala a avut în derulare un contract de lucrări pentru această investiție semnat pe 25 februarie 2020, încheiat cu SC Vicas Construct SRL. Ca urmare a nerespectării condițiilor contractuale de către executantul inițial de a continua lucrările, prin refuzului acestuia de a reîncepe lucrările și a finaliza, SRCF Brașov este nevoită să reia procedura de licitație pentru lucrările rămase de executat, se arată în anunțul publicat pe SEAP.

Modernizarea zonei gării Brașov și lucrări la Regulatorul de circulație

modernizarea gării Brașov
RCM Brașov

Zona la care se va interveni se află între capătul Y al stației CF Brașov, respectiv pasajul CF peste strada 13 Decembrie și clădirea Poștei Române. Prin caietul de sarcini sunt stabilite condiţiile referitoare la execuţia lucrărilor de reamenajare a zonei stației CF Brașov Călători, partea dinspre oraș și conține date tehnice referitoare la categoriile de lucrări de reparații ce urmează a fi executate.

Lucrările de reparații la platforma stației și clădirea RCM (regulatorul de circulație) presupun amenajări exterioare în zona parcului (trotuare si zid de sprijin, spații verzi si barieră de acces auto). De asemenea, se vor face reparații exterioare la clădirea de călători si modificarea copertinei acesteia. În cadrul contractului, se vor monta panouri pentru copertină tip bond la clădirea RCM. În fine, se va trece la refacerea parcării și amenajarea spațiului verde în zona RCM (trotuare, spații verzi și bariere de acces auto).

Lucrări la peronul de la linia 1 și la scările de acces

În zona parcului spre peronul de la linia 1 se va demola și reface zidul de sprijin, între pasajul CF peste strada 13 Decembrie și clădirea de călători și se vor reface cele două scări de acces deteriorate. Parcarea autoturismelor pe zona CFR dinspre B-dul Gării va fi restricționată prin montarea unei bariere cu sistem de deschidere electric și a unor stâlpișori metalici.

La clădirea de călători, în zona de acces dinspre Autogara Codreanu spre Revizorat și peronul de la linia 1, se va desface structura metalică existentă și se va monta un gard confecționat din țeavă pătrată, cu înălțimea de 2 m, vopsită în negru, și placat la interior cu policarbonat de culoare gri, fiind prevăzute și porți de acces. Treptele de la Autogara Codreanu spre peronul liniei 1 se vor placa cu granit, travertinul de peretele lateral se va înlocui parțial pe zonele deteriorate (aprox. 25%), restul suprafeței placată cu travertin se va curăța. Zonele de acces către scări se vor pava.

La copertina de acces în gară, fațada spre oraș, se va repara zona celor șase copertine din beton armat precedent demolate, amplasate deasupra ușilor de acces în clădirea de călători. Noua copertină se va realiza dintr-o structură metalică, continuă, în lungul intrării principale, ce va avea lungimea de aproximativ 20 m. Copertina va avea învelitoarea din sticlă, sistem propriu de preluare a apelor pluviale și sistem de degivrare. Aceasta va fi iluminată.Bariere de acces în parcare

La clădirea RCM, copertina de beton se va realiza cu placaje tip “Bond” pe structura metalică existentă.  Se va delimita noua zonă de parcare auto, montându-se stâlpișori metalici între parcarea autogării Codreanu și parcarea existentă pe terenul CNCR CFR SA. Se va monta barieră acționată electronic, cu un braț de 3,5 m, si doi stâlpișori metalici pentru a bloca accesul mașinilor prin laterale. Se vor planta aproximativ 85 de copaci Tuya pe lungimea zonei verzi dintre stradă și parcarea CED, la o distanță de 0,6 m unul de celălalt.

În apropierea accesului lateral în Secția L1, lângă colțul clădirii, trotuarul se va repara pe o suprafață de aproximativ 6 mp cu asfalt, pentru ca scurgerea apei de pe trotuar să se facă spre zona verde și parcare. La marginea zonei verzi cu parcarea Primăriei se vor monta stâlpișori metalici pentru împiedicarea mașinilor să intre în zona verde. Totodată, între parcarea CED și parcarea Primăriei se vor monta stâlpișori metalici. Fâșia de teren de 11mp dintre clădirea CED și clădirea Secției L1 se va umple cu pământ și se va însămânța.

Blocarea accesului auto neautorizat în incinta stației se va face cu o barieră acționată electronic. Actuala parcare din fața Secției L1 va fi amenajată prin asfaltare pe o suprafață de 380 mp, peste actualul sistem rutier, cu efectuarea lucrărilor pregătitoare, și asigurarea pantelor pentru scurgerea apelor pluviale către zonele verzi.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de  4 martie 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până la 4 iulie 2022.

Ultimele Articole