marți, septembrie 26, 2023
spot_imgspot_img

Începe modernizarea vagoanelor restaurant cu bani din PNRR. Acum sunt trase la gard

CFR Călători a lansat procedura pentru modernizarea vagoanelor restaurant de tip bar-bistro și a unui lot de vagoane de clasa I, cu bani din PNRR.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Servicii de modernizare vagon clasa I seria 1976 și achiziție servicii de mentenanță vagon clasa I modernizat”. Valoarea totală estimată a contractului este de 47.933.325 de euro.

Se vor moderniza 30 de vagoane și vor fi contractate servicii de mentenanță pentru 51.529.500 km. În stabilirea cantității serviciilor de mentenanţă a vagoanelor modernizate ce urmează a se achizitiona, exprimată în kilometri, s-au avut în vedere următoarele considerente: pentru fiecare vagon modernizat un parcurs mediu zilnic de 550 km/zi şi o utilizare anuală de 347 de zile, adică 190.850 km/an; număr vagoane modernizate la care se efectuează servicii de mentenanţă: 30 de vagoane; durata efectuării mentenanţei la vagoanele modernizate: nouă ani pentru fiecare vagon.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 19 iulie 2023, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 19 ianuarie 2024.Modernizarea vagoanelor restaurant va costa 1,6 milioane de euro bucata

Un alt anunț publicat în SEAP are ca obiect ”Servicii de modernizare vagon bar-bistro seria 8976 și achiziție servicii de mentenanță vagon bar-bistro modernizat”. Valoarea totală estimată este de 15.977.775 de euro.

În cadrul contractului se vor moderniza 10 vagoane, iar mentenanța va fi pentru 17.176.500 km. În stabilirea cantității serviciilor de mentenanţă a vagoanelor modernizate ce urmează a se achiziționa, exprimată în kilometri, s-au avut în vedere următoarele considerente: pentru fiecare vagon modernizat un parcurs mediu zilnic de 550 km/zi și o utilizare de 347 zile/an, adică 190.850 km/an; număr vagoane modernizate la care se efectuează servicii de mentenanţă: 10 vagoane; durata efectuării mentenanţei la vagoanele modernizate: nouă ani pentru fiecare vagon.

Ofertele trebuie depuse până pe 18 iulie 2023, ora 15:00, și trebuie să fie valabile până la data de 18 ianuarie 2024.

CITEȘTE și EXCLUSIV Nu mai sunt vagoane restaurant la CFR Călători. Ultimul a fost tras în depou

Programul cu bani europeni este întârziat

La finele lunii mai, CFR Călători a lansat primele licitații pentru modernizarea de locomotive și vagoane prin PNRR, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Ulterior au mai fost scoase la licitație și alte loturi, dar nu toate.

Acestea sunt doar primele licitații lansate în cadrul programului finanțat prin PNRR, intitulat ”Modernizarea a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 de locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 de vagoane de călători”.

Programul este în întârziere față de țintele asumate. La finele lunii noiembrie a anului trecut, directorul general adjunct al CFR Călători Marcel Litră promitea că până la jumătatea lui 2023 deja vor fi semnate contractele.

Ultimele Articole