La mai bine de 10 ani după ce proiectul inițial a fost abandonat, modernizarea stațiilor CF Ciulnița și Fetești de pe Magistrala 800 București-Constanța s-a reluat, iar lucrările se desfășoară în ritm alert. În toamna acestui an șantierele vor fi finalizate, trenurile vor circula pe linii noi, iar călătorii vor avea în sfârșit peroane. Derularea acestui proiect de modernizare este legată de numele inginerului Sorin Gafițoi, ceferist cu state vechi, care acum coordonează șantierele din partea Arcada Company Galați.
Cei care au trecut în ultimul deceniu și jumătate prin gările Ciulnița și Fetești au putut privi imaginea neputinței statului român de a finaliza modernizarea acestor stații de pe magistrala ”vedetă” a rețelei feroviare românești.
Magistrala București-Constanța a fost modernizată la începutul anilor 2000 cu aproape un miliard de euro, iar trenurile pot circula cu viteze de până la 160 km/oră. Dacă însă trebuie să schimbi trenul la Fetești, important nod feroviar care face legătura cu zona Moldovei, ai toate ”șansele” să-ți rupi un picior când cobori din vagon, pentru că peroanele sunt aproape inexistente.
Situația se va schimba din toamna acestui an, când șantierul deschis aici și în stația Ciulnița de asocierea Arcada Company Galați-Institutul de Studii și Proiectări Căi Ferate va fi finalizat. Club Feroviar a vizitat cele două șantiere pentru a vedea la fața locului cum se desfășoară lucrările.
La Ciulnița se finalizează peronul existent și va fi construit altul nou
Am început cu Ciulnița, stație CF rămasă neterminată în urma modernizării Magistralei 800. Aici, cu prilejul modernizării precedente a fost construit un europeron la liniile 2-3, care însă nu a fost finalizat pe toată lungimea sa, iar copertinele nu au fost montate. La linia 1, peronul este tot cel construit în perioada comunistă.
Până acum, constructorul a reabilitat racordul către Călărași, pe o distanță de 1 km (a mai rămas doar modernizarea unei treceri la nivel) și a început electrificarea liniilor de la 6 la 11 din stație. Urmează să fie reabilitate liniile 1 și 2 din stație (care vor deveni liniile 2 și 3) și va fi construită o linie nouă – linia 1. Tot aici, în fața clădirii de călători, va fi construit un europeron.
În ceea ce privește peronul median existent, el va fi lungit cu 40 de metri, va fi asfaltat și se vor monta copertine. Tot în stația CF Ciulnița se mai lucrează la montarea instalației CED noi.
La Fetești vor fi trei europeroane, conectate printr-un pasaj subteran
Ne mutăm mai la est, în stația CF Fetești, unde este mult mai mult de lucru pentru constructor. Aici, așa cum spuneam mai sus, în urma precedentei modernizări a rămas un dezastru. Atunci a început construcția unui peron la liniile 2-3, însă lucrările s-au oprit la scurt timp, din cauze asupra cărora vom reveni mai jos.
Acum, noul antreprenor a început lucrările pentru a-l finaliza și pentru a-i monta copertine. În afară de acesta, vor mai fi construite alte două europeroane – unul la linia 1 și celălat între liniile 3 și 6 (de fapt 4, din punctul de vedere al călătorului) din stație. Toate aceste peroane vor fi dotate cu copertine și vor fi conectate de un pasaj subteran nou construit.
De asemenea, pasarela pietonală care traversează tot dispozitivul de linii din stație, spre cartierul Coloniști (locuit de foarte mulți ceferiști) va fi demolată, iar alături de ea a început deja construcția uneia noi, ultramoderne, dotată cu ascensoare. Constructorul vrea să păstreze pe amplasamentul actual o parte din pasarela veche, construită pe o structură cu șină fabricată în anul 1910, pentru pasionații de istorie feroviară.
Linii și aparate de cale noi în stația CF Fetești
Însă cele mai intense lucrări se desfășoară dincolo de zona destinată pasagerilor, la liniile 11 și 13 din stație, care se refac practic de la zero – strat de balast nou, șine, traverse și aparate de cale noi. Se lucrează și la reabilitarea liniilor 14, 15, 6T și 7T din stație, cu materiale refolosite (”semibune”). Toate liniile de cale ferată din stație vor avea instalație de electrificare nouă, la care muncitorii au început deja să lucreze.
Trebuie menționat faptul că, spre deosebire de alte proiecte de modernizare, numărul liniilor din cele două stații nu va fi redus, pentru a se putea asigura o fluență corespunzătoare a trenurilor de marfă spre și dinspre Portul Constanța.
Lucrările din stația Fetești mai vizează construcția unei clădiri noi pentru impiegații de mișcare în capătul X al stației și totodată se reabilitează încăperile în care va fi montată noua instalație CED.
Sorin Gafițoi, de la CFR SA la Arcada Company, via Primăria Fetești
Pe șantier lucrează aproape 100 de muncitori, atât de la Arcada Company Galați, cât și de la diverșii subcontractori ai șantierului. Chiar dacă recrutarea forței de muncă nu a constituit o problemă majoră, antreprenorul se confruntă cu o mare fluctuație de personal.
Cel care este însă constant pe șantier, de multe ori chiar și în weekend, este inginerul Sorin Gafițoi, cel care coordonează lucrările de aici. Tot el a fost cel care a oprit lucrările în stația Fetești de la precedenta modernizare a Magistralei 800, pe vremea când era responsabil de proiectele cu finanțare externă în cadrul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.
Reabilitarea liniei de cale ferată București-Constanța, componentă a Coridorului IV Pan-European, tronsoanele de cale ferată București – Băneasa – Fundulea (Secțiunea 1), Fundulea – Lehliu (Secțiunea 2) și Lehliu – Ciulnița – Fetești (Secțiunile 3-4) a făcut obiectul Măsurii ISPA nr. 2000/RO/16/P/PT/001.
Obiectivele prevăzute în cadrul proiectului de reabilitare a secțiunii Lehliu – Ciulnița – Fetești, unde constructori au fost italienii de la Astaldi, au cuprins și reabilitarea stațiilor Fetești și Ciulnița. Prin Decizia Comisiei Europene C9(2012) 809, din data de 21.02.2012, lucrările aferente stației Fetești au fost excluse ca valoare din Memorandumul de Finanțare.
Responsabil de urmărirea proiectului din partea CFR SA era la vremea respectivă același Sorin Gafițoi, care explica atunci că, deoarece proiectul tehnic inițial de construcție a noii staţii (ansamblul de linii şi macazuri) a fost greșit, el a trebuit refăcut. Numai că între timp expirase perioada în care puteau fi accesaţi banii europeni, italienii nu aveau nicio șansă să termine la termenul stabilit, caz în care România risca corecții financiare de la Bruxelles.
Sorin Gafițoi este bine conectat de municipiul Fetești și de gara din localitate. A lucrat acolo zeci de ani până a fost cooptat în centralul companiei de infrastructură. În paranteză trebuie menționat faptul că din 2016 și până la alegerile locale din 27 septembrie 2020, Gafițoi a fost primarul PSD al municipiului Fetești, succedându-i lui Gheorghe Catrinoiu (PNL), fost director al companiei Electrificare CFR SA.
În vara anului 2022, Sorin Gafițoi, care revenise între timp în centralul CCNCF CFR SA, unde ocupa postul de revizor general de siguranța circulației feroviare, s-a pensionat în aceeași zi cu soția sa, Daniela Mariana.
Acum, Sorin Gafițoi nu mai vrea să vorbească despre perioada când a făcut parte din centralul CFR SA și de modul cum s-a făcut modernizarea Magistralei 800. Ce-a fost a fost, trebuie privit în viitor. Se concentrează pe noul proiect din stațiile Fetești și Ciulnița, unde lucrează tot alături de soția sa. El coordonează partea tehnică a proiectului, iar soția – pe cea legată de logistică și resurse umane.
Nu ne mai rămâne decât să așteptăm să vedem dacă antreprenorul se va ține de cuvânt, iar la toamnă vom avea două adevărate eurogări în cele două noduri feroviare de pe linia ferată București-Constanța.