sâmbătă, decembrie 2, 2023
spot_img

Peste 10 milioane de euro, nota de plată pentru modernizarea Parcului Feroviarilor din Cluj Napoca

Dacă anul trecut autorităţile locale spuneau că ar fi nevoie de șapte milioane de euro pentru modernizarea Parcului Feroviarilor din Cluj Napoca, acum suma trece de 10,5 milioane de euro.

modernizarea Parcului Feroviarilor
FOTO Monitorul de Cluj

După 10 ani de revendicări, Parcul Feroviarilor a intrat anul trecut în proprietatea Primăriei Cluj Napoca, instituție care pregătește un concurs de soluții pentru amenajarea și transformarea zonei într-un parc autentic, informează Monitorul de Cluj.

Al doilea parc ca mărime din Cluj-Napoca a intrat în proprietatea Primăriei Cluj Napoca printr-o Hotărâre de Guvern din iulie 2017. Ministerul Transporturilor a avizat proiectul prin care terenul de 5,3 hectare a intrat în proprietatea publică a municipiului Cluj Napoca. Ordinul Arhitecților din România (OAR) susține că este nevoie de aproximativ 6,9 milioane de euro pentru reamenajarea Parcului Feroviarilor și introducerea sa în circuitul public. OAR a lansat, alături de Primăria Cluj-Napoca, un concurs de soluții pentru alegerea celui mai bun proiect care să transforme cele 5 hectare de teren, abandonate ani la rând.

Proiect complex pentru modernizarea Parcului Feroviarilor

Acum, consilierii locali vor aproba indicatorii tehnico-economici pentru revitalizarea şi activarea Parcului Feroviarilor, iar potrivit documentelor, valoarea totală a investiţiei depăşeşte 50 milioane de lei (peste 10,5 milioane euro). Este vorba de patru obiective de investiţii – amenjarea Parcului Feroviarilor (construire pavilioane, sistem irigaţii, sistem iluminat, mobilier urban, reconfigurare alei), amenajarea străzii Parcul Feroviarilor, amenajarea malurilor râului Someş şi realizarea de pasarele pietonale peste râul Someş. Durata de realizare a investiţiei va fi de 22 luni.

“Propunerea de amenajare a Parcului Feroviarilor va oferi un nivel ridicat de bio diversitate, mobilierul urban existent se va înlocui cu mobilier nou pentru repaus şi recreere (mobilier pentru odihnă pe aleile principale, mobilier pentru odihnă la locul de joacă, loc aparate fitness, coşuri de gunoi pe toate aleile, rastele pentru bicicletă, vitrine iluminate, cişmele cu apă, iluminat general şi arhitectural, instalaţii ape pluviale, instalaţii de alimentare cu apă şi irigaţii)”, susţin reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

În ceea ce priveşte amenajarea străzii Parcul Feroviarilor, aici se vor înlocui integral pavajul existent, elementele de mobilier urban existent şi sistemul de iluminat şi semaforizare. “Se propune amenajarea benzilor de biciclete, se propun dotări aferente acestui mijloc de transport (standuri, staţii alimentare biciclete şi trotinere electrice) pentru a facilita bicicliştilor o conexiune rapidă, redimensionarea zonelor de parcare din lungul străzii şi prioritizarea deplasării pietonale şi cu biciclete. Amenajarea propusă a străzii se referă la profilul dinspre Parcul Feroviarilor cu următoarele benzi funcţionale: trotuar, bandă de bicicletă, 2 benzi auto cu dublu sens”, se mai arată în documentele Primăriei.

De ani buni, Parcul Feroviarilor a ajuns o ruină, este plin de buruieni, băncile sunt rupte, şina de cale ferată este năpădită de vegetaţie, aparatele de joacă pentru copii sunt distruse. Parcul Feroviarilor se afla în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA.

În 2010, parcul a intrat în administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce Arpad Paszkany a semnat o asociere cu proprietarul, CFR SA. În 2010, proprietarul clubului de fotbal spunea că va investi 1,5 milioane euro şi va face terenuri cu gazon sintetic şi va amenaja un spaţiu de joacă pentru copii, unde accesul publicului va fi liber. A făcut un singur teren de fotbal.

Ultimele Articole