Modernizarea locomotivelor CFR Călători la filiala sa SCRL Brașov a fost prezentată de operatorul feroviar de stat în două clipuri video. Se trece însă sub tăcere faptul că una dintre ele, EC 126, are probleme la sistemul de frânare și a fost amânată ieșirea din fabrică. Pe de altă parte, spre deosebire de locomotivele modernizate la Softronic Craiova, din care au mai rămas doar șasiurile, restul fiind nou-nouț, la SCRL s-a adoptat metoda de la Reloc, fiind păstrată caroseria și înlocuite doar echipamentele.
Pe canalul de YouTube al SNTFC CFR Călători au fost postate două clipuri video în care se prezintă câte un ”rezumat” al modernizării primelor două locomotive cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Modernizare ca la Reloc
Să le luăm pe rând. În primul clip este prezentată locomotiva EC 126, transformată în locomotivă electrică cu motoare electrice de tracțiune asincrone și sistem ETCS nivel 2.
Oricine privește acest clip, chiar și cei care nu sunt ingineri, își dă seama că din locomotiva veche a fost păstrată inclusiv caroseria, care a fost modificată pe ici-pe colo, cu ciocanul și aparatul de sudură. Adică exact metoda folosită la Reloc Craiova pentru modernizarea locomotivelor CFR Călători, așa cum am mai scris. Uzina care face parte din Grupul Grampet, deținut de Gruia Stoica, nu a înlocuit vechea carcasă și a acoperit cu tablă sudată locurile unde se aflau, în configurația inițială, ferestrele din dreptul sălii motorului.
Spre comparație, Softronic Craiova, care a început și ea modernizarea a 19 locomotive ale CFR Călători, nu a păstrat din acestea decât structura metalică inferioară sau, așa cum este impropriu denumită aceasta, șasiul (și nici aceasta nu este păstrată în întregime, deoarece și părțile ei frontale sunt înlăturate), restul fiind înlocuit complet cu componente noi, inclusiv carcasa.
Probleme la sistemul de frânare
Aceasta este însă o problemă minoră în ceea ce privește locomotiva EC 126 modernizată la SCRL Brașov.
La finele lunii februarie, liderul sindical de la SCRL Brașov, Eugen Neagu, anunța, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că prima locomotivă modernizată la SCRL Brașov cu bani din PNRR (EC 126) a început testele statice la rețea, așa cum am scris la vremea respectivă. El a precizat că următoarea etapă este reprezentată de proba de 160 km/oră la inelul feroviar de la Făurei.
De atunci a trecut mai bine de o lună și locomotiva tot nu a ajuns la Făurei. Nici măcar n-a plecat din Brașov. Surse din cadrul operatorului feroviar de stat care au dorit să-și păstreze anonimatul au precizat pentru Club Feroviar că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, pentru că nu au fost montate toate echipamentele și că are probleme la sistemul de frânare. Nu putem să sperăm decât că aceste probleme vor fi rezolvate în perioada următoare, pentru că în contract mai sunt cuprinse alte 16 locomotive care trebuie modernizate și ar fi păcat să pierdem banii din PNRR.
LDH 479, de la diesel la acumulatori
Al doilea clip video postat pe YouTube de CFR Călători prezintă modul în care s-a făcut modernizarea locomotivei LDH 479 de 1250 CP utilizată în activitatea de manevră, prin conversia ei în locomotivă electrică cu acumulatori plug-in.
„Se vor converti 20 de locomotive diesel hidraulice în locomotive electrice cu acumulatori. Aceste locomotive au o putere de 315 kW, asigurând o forță de tracțiune la demaraj de 250 kN, cu o viteză maximă de manevră a vagoanelor de 30 km/oră”, spunea în urmă cu două săptămâni directorul SCRL Brașov, Laurențiu Ilie.
Modificarea a fost făcută grație patentului brevetat de societatea constănțeană România Euroest SA, care a fost pus gratuit la dispoziția CFR Călători. În cazul acestei locomotive nu sunt probleme, din informațiile noastre.
Modernizarea locomotivelor CFR Călători la SCRL, atribuire directă
CFR Călători a atribuit direct, la finele anului 2023, către filiala sa SCRL Brașov, două contracte pentru servicii de modernizare a locomotivelor electrice de 3400 kW în locomotivă electrică cu motoare electrice de tracțiune asincrone și sistem ETCS nivel 2 și achiziția de servicii de mentenanță, respectiv modernizare de locomotive diesel-hidraulice de 1250 CP utilizate în activitatea de manevră prin conversie în locomotivă electrică cu acumulatori plug-in și achiziția de servicii de mentenanță.
Cumulat, cele două contracte finanțate prin PNRR, pentru modernizarea a 17 locomotive EC și a altor 20 LDH (care vor fi convertite în locomotive pe baterii) au o valoare de 525 de milioane de lei, echivalentul a 105 milioane de euro.