spot_img
miercuri, martie 22, 2023
spot_img

Se mișcă greu. Modernizarea liniei Chișinău – Ungheni, trei ani pentru a trece de la vorbe la fapte

Guvernul Republicii Franceze ar putea oferi Republicii Moldova asistență financiară pentru modernizarea liniei Chișinău – Ungheni. Scrisoarea de intenție a fost semnată însă în septembrie 2019, iar proiectul pare a se mișca cu dificultate.

Un document care prevede inițierea negocierilor în acest sens a fost semnat astăzi, miercuri, de către membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, potrivit publicației ziarulnational.md.

Modernizarea liniei Chișinău – Ungheni, 75 de milioane de euro

Potrivit documentului, suma asistenței financiare va fi de peste 75 de milioane de euro. O parte din bani va fi oferită ca împrumut de către Trezoreria franceză. De asemenea, Bpifrance Assurance Export va oferi un credit bancar, în numele și pe contul Guvernului Republicii Franceze.

Delegația R. Moldova care va negocia Protocolul financiar dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze va fi condusă de secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Din componența delegației vor face parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, ai Ministerului Justiției, ai Agenției Proprietății Publice și ai Î.S. „Calea Ferată din Moldova”.

Scrisoarea de intenție, veche de trei ani

În septembrie 2019 Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze au aprobat vineri o Scrisoare de Intenție care se referă la modernizarea căii ferate Chișinău-Ungheni.

Documentul a fost semnat la acel moment de către Ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, Vadim Brânzan, și Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, Amélie de Montchalin. Banii urmează a fi folosiți pentru procurarea de echipamente automatizate și reabilitarea unor porțiuni de cale ferată.

Sprijinul financiar pentru acest proiect a obținut la acel moment un prim aviz favorabil al Comitetului interministerial de examinare a proiectelor, urmând ca Guvernul francez să examineze condițiile acordării banilor din partea Trezoreriei.

De asemenea, criteriile de implementare a sprijinului financiar francez și condițiile exacte de finanțare vor fi definite într-un Acord interguvernamental semnat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze, după cum informa Club Feroviar.

Ultimele Articole