Administratorul infrastructurii feroviare din România caută supervizor/consultant pentru modernizarea căii ferate pe un tronson aproape de finalizare. În urmă cu opt ani a fost semnat un contract pentru acest lucru, însă el a expirat, dat fiind faptul că lucrările de pe teren s-au prelungit foarte mult.
În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Consultanță și supervizare în domeniul managementului execuției lucrărilor aferente obiectivului de investiții: <Reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră – Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan-European pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h: Tronsonul 2: km 614-Gurasada, subtronsonul 2b: Cap Y Bârzava – Cap Y Ilteu>- lot 2”. Valoarea totală estimată a contractului este cuprinsă între 7.878.000 și 8.665.800 de lei.
Pentru participarea la procedură, ofertantul trebuie să facă dovada că a dus la bun sfârșit în ultimii cinci ani servicii de supervizare/consultanță pentru lucrări de construcție nouă și/ sau modernizare și/sau reabilitare stațiilor CF în cadrul cărora au fost realizate cel puțin lucrări la peroane, treceri la nivel, clădirile stației, instalații de telecomunicații la nivelul a maximum cinci contracte în valoare cumulată de minimumn 7.800.000 ce lei, fără TVA (se exclud cele de metrou respectiv tramvai). De asemenea, operatorii economici vor prezenta dovada implementării unui standard de asigurare a calității conform standard ISO 9001 pentru activitatea principală ce face obiectul contractului, sau echivalent.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 28 aprilie 2025, ora 15:00. Ofertele trebuie să fie valabile până pe 28 octombrie 2025.
Contractul de supervizare în vigoare, semnat în 2017
CNCF CFR SA vrea să înlocuiască altfel contractul de supervizare a lucrărilor semnat în urmă cu opt ani.
Pe 27 aprilie 2017, administratorul infrastructurii a semnat contractul de prestări servicii pentru Lotul 2 Consultanţă în domeniul managementului execuţiei şi pentru verificarea execuţiei lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferentă subtronsonului menționat, inclus în Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Valoarea contractului de servicii semnat cu asocierea Arex Lider Company SRL (lider) – Pegaso Ingegneria SRL – Sistema Ingegneria SRL a fost la vremea respectivă de 6.421.282,56 lei fără TVA.
Atunci, contractul de supervizare a fost semnat cu o valabilitate de 63 de luni (cinci ani și trei luni) și a tot fost prelungit. Acum, se dorește semnarea unuia nou, în urma procedurii de achiziție lansate de CNCF CFR SA, cu o valabilitate de 42 de luni.
Club Feroviar a semnalat în nenumărate rânduri că proiectele de modernizare a infrastructurii de cale ferată întârzie nepermis de mult, nu atât din cauza constructorilor, ci a indolenței instituțiilor statului român. Proceduri care la prima vedere ar părea simple – cum ar fi relocarea unor rețele de utilități, descărcări arheologice sau scoaterea din circuitul forestier a unor pâlcuri de copaci – durează uneori și ani buni. Asta se traduce și în costuri suplimentare pentru antreprenori, și în insatisfacția cetățenilor români care călătoresc cu trenul, dar și în cea a operatorilor feroviari de marfă.
Subtronsonul, în prag de finalizare
Potrivit ultimei monitorizări realizate de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, la nivelul lunii ianuarie 2025 (așa cum am scris recent) stadiul fizic al lucrărilor pe subtronsonul 2b: Cap Y Bârzava – Cap Y Ilteu era de 93,41%, deci modernizarea căii ferate se apropie de final, fiind posibilă recepția în acest an.
Pe acest subtronson cu o lungime de 36,04 km lucrează Asocierea Webuild SpA – FCC Construccion SA – Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie SpA – Thales Systems Romania SRL. Lucrările au început pe 27 iulie 2017.