Proiectul privind modernizarea căii ferate Reșița-Timișoara, conexiune cu Stamora Moravița și achiziția de noi trenuri a iscat polemici între primarul Reșiței, Ioan Popa, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.
Startul polemicii l-a dat ministrul, chiar înainte de Crăciun, cu prilejul unei vizite la Caransebeș. „În momentul în care am ocupat această funcție, cel puțin pentru județul Caras-Severin, eu nu am făcut distincție între culoarea politică a unui primar sau faptul că face parte din partidul din care fac și eu parte sau nu. Proiectele de infrastructură nu au culoare politică. Acel proiect are câțiva pași făcuți. Eu știu că Nelu Popa ține foarte mult la acel proiect cu trenuri cu hidrogen, știu că este un proiect important pentru Reșița, pentru turismul de pe Semenic, de la Crivaia, dar ritmul nu este unul care să fie mulțumitor. Eu am rugat colegii de la CFR, pe directorul regionalei și pe ceilalți colegi, să dea tot concursul astfel încât să poată să se prindă această finanțare. Este o problemă cu trenurile cu hidrogen. Sigur, au dat bine, le-am trecut în PNRR sau le-au trecut alții, cum au trecut și alte lucruri în PNRR, dar tehnologia nu este chiar standardizată 100% și asta înseamnă timp, din păcate. Să vedem gata în primul rând cele șase loturi CFR care leagă Carașul, chiar dacă este vorba despre Caransebeș, dar leagă Carașul la culoarele europene”, a spus Sorin Grindeanu, citat de publicația Express de Banat.
Replica primarului Ioan Popa
Numai că pentru proiectul privind modernizarea căii ferate Reșița-Timișoara s-a renunțat de ceva vreme la ideea achiziției de trenuri cu hidrogen, ele fiind înlocuite de trenuri electrice cu acumulatori.
De Crăciun, ministrul Sorin Grindeanu a primit replica de la primarul Ioan Popa, care a criticat și responsabilii CNCF CFR SA pentru viteza de melc cu care avansează proiectul. „Fără dorința de a intra în polemică cu ministrul Grindeanu, s-a spus că proiectul este în întârziere majoră, ceea ce este eronat. Metroul SA București, firma care a câștigat licitația pentru studiul de fezabilitate pentru ambele tronsoane, Timișoara-Voiteni-Stamora Moravița și Voiteni-Berzovia-Reșița, are studiul de fezabilitate gata din luna aprilie. Cele mai mari probleme pe care le întâmpinăm din luna aprilie până acum, sunt mai mult de opt luni, sunt legate de avizele de la CFR Infrastructură, sunt legate de lipsa unui protocol între noi și CFR Infrastructură, sunt legate de lucruri care nu țin de proiectanți și de cei care au inițiat aceste proiecte. Sper, totuși, ca lucrurile să se miște. Mi se pare puțin bizar că nimeni nu i-a transmis ministrului Grindeanu că ideea de tren pe hidrogen este abandonată de mult. Studiul de soluție la care s-a lucrat până la ora asta indică pe calea ferată Reșița-Timișoara Nord-conexiune cu aeroportul, tren pe acumulatori electrici și să meargă de la Timișoara la Voiteni electrificat, iar de la Voiteni la Reșița pe acumulatori. Este o variantă mult mai facilă și mai ieftină. De fapt, discuția nu este despre ce fel de tren va fi acolo, discuția este despre modernizarea căii ferate. Și acest proiect este gata din aprilie. Cred că este important ca noi, cei care avem în gestiune zone, comunități, să ștergem în timpul mandatelor noastre apartenențele politice și să încercăm să lucrăm împreună”, a precizat primarul Ioan Popa, citat de puiblicația Reper 24.