Modernizarea căii ferate Lugoj-Timișoara Est scoate din funcțiune mai multe active feroviare, destul de noi dacă ne raportăm la vechimea echipamentelor de cale ferată din România. Aproape 84 km de șină, 91 de macazuri și 53 de poduri și podețe sunt propuse a fi scoase din domeniul public al statului.
Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului şi în administrarea Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a unor bunuri aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii şi în concesiunea CNCF CFR SA – Sucursala Regională CF Timișoara, în vederea reutilizării şi refolosirii, respectiv scoaterii din funcţiune, casării şi valorificării, după caz.
Pe raza de activitate a SRCF Timișoara există bunuri care aparţin domeniului public al statului, propuse pentru disponibilizare de către sucursală ca urmare a lucrărilor de modernizare și reabilitare aferente obiectivului „Modernizarea liniei feroviare Caransebeș-Timișoara-Arad“, lotul 2 Lugoj-Timișoara Est.
Linii ferate și treceri la nivel, pe lista activelor scoase din funcțiune
O primă listă de active feroviare propuse pentru a fi scoase din funcțiune face parte din categoria linii ferate de circulație și aparate de cale: 83,496 km linie de cale ferată, 91 de aparate de cale echivalente şi 21 de treceri la nivel cu calea ferată în stațiile de cale ferată: Lugoj, Jabăr, Belinț, Chizătău, Topolovăț, Recaș, Remetea Mare și între stațiile: Tapia-Lugoj, Jabăr-Belinț, Recaș-Remetea Mare, Remetea-Ghiroda, Lugoj-Jabăr, Belinț-Chizătău, Chizătău-Topolovăț, Topolovăț-Recaș și Remetea Mare-Timișoara Est. Toate acestea au o valoare de inventar de 5.401.604,84 lei, echivalentul a aproape 1,1 milioane de euro, iar anul punerii în funcțiune este 1998. Aproape noi am putea spune, dacă ne gândim că pe unele secții de circulație din România sunt șine care au mai mult de 100 de ani.
O altă categorie de active feroviare propuse spre a fi scoase din funcțiune este cea de poduri, care au legătură cu liniile ferate deschise circulației acestora, interoperabile. Mai exact, este vorba de 27 de poduri și 26 de podețe între stațiile: Gavojdia-Lugoj, Lugoj-Belinț, Belinț-Chizătău, Chizătău-Topolovăț, Topolovăț-Recaș, Recaș-Remetea Mare, Remetea Mare-Timișoara Est, respectiv în stațiile de cale ferată: Lugoj, Jabăr, Belinț, Chizătău, Topolovăț, Recaș, Remetea Mare. În cazul acestora, valoarea de inventar cumulată este de 4.843.799 de lei, iar anul punerii în funcțiune este același, 1998.
S-a obținut aprobarea AGA a CNCF CFR SA
Pentru scoaterea din funcțiune a acestor active feroviare, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a obţinut aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor nr. 01/30.01.2025 – pct. 3.
De asemenea, pentru proiectul de act normativ au fost anexate extrasele de carte funciară, iar Statul Major General din cadrul Ministerului Apărării Naţionale a avizat favorabil proiectul tehnic privind dezafectarea bunurilor menționate. Bunurile în cauză nu sunt sub incidenţa prevederilor Legii nr. 6/2008 privind regimul juridic al patrimoniului tehnic şi industrial, nu fac obiectul Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, nu fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, al unor cereri de revendicare/reconstituire şi nici al notificărilor formulate în temeiul Legii nr. 10/2001 și nu sunt grevate de sarcini.
Modernizarea căii ferate Lugoj-Timișoara Est a ajuns la 24%
Club Feroviar a prezentat ieri stadiul lucrărilor de modernizare pe tronsonul Caransebeș-Timișoara-Arad, din care reiese că Lotul 2 Lugoj-Timisoara Est, cu o lungime de 53,91 km și care include șapte stații de cale ferată, 11 poduri și un pasaj superior.
Pe acest lot, unde lucrează spaniolii de la FCC Construccion, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns deja la 24% (cu 2,5 puncte procentuale mai mult ca în ianuarie). În ultima perioadă s-au executat lucrări de montare suprastructură, lucrări de centralizare și semnalizare, lucrări la construcțiile civile, lucrări de relocare utilități, lucrări la terasamente și peroane în stațiile Lugoj, Belinț, Chizătău, Topolovăț, Recaș și Remetea Mare. Avansează lucrările și la podurile de peste râurile Timiș și Bega. Termenul estimat de finalizare este anul 2026. Pe celelalte trei loturi, unde lucrează asocieri conduse de WeBuild (fosta Astaldi), stadiile fizice ale șantierelor sunt mult mai mici.