spot_img
sâmbătă, februarie 4, 2023
spot_img

Modernizarea căii ferate Iași-Chișinău intră în faza finală. Când va fi gata

Proiectul privind modernizarea căii ferate Iași-Chișinău, prin electrificarea acesteia și trecerea de la ecartament rusesc la cel european este în fază finală, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu.

”Avem un proiect în fază finală cu Agenția Franceză de Dezvoltare, care a identificat resurse pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Iași-Chișinău prin electrificarea lui și trecerea de la ecartament sovietic la ecartament european. Sau s-ar putea să avem dublu ecartament. Cred că la începutul anului 2023 va fi semnat un acord în acest sens ca să demarăm studiile, proiectarea și construcția. Un termen realist pentru realizarea acestui proiect ar fi de patru ani”, a declarat Spînu, în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle, preluat de site-ul moldovenesc Noi.md.

Modernizarea căii ferate Iași-Chișinău cu sprijin francez, convenită în vară

Sprijinul Franței pentru modernizarea acestui tronson de cale ferată a fost convenit în vară de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu omologul său Emmanuel Macron, cu care s-a întâlnit la Paris.

„Agenția Franceză de Dezvoltare și-a anunțat intenția de a finanța proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare și aprovizionarea cu apă și canalizare. Cu sprijinul Agenției va fi reabilitat și modernizat tronsonul de cale ferată Chișinău-Ungheni, care deschide perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană”, spunea Maia Sandu la mijlocul lunii iunie.

Ultimele Articole