Guvernul Franței finanțează modernizarea căii ferate Chișinău-Ungheni, care face legătura cu România

13 septembrie 2019

Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze au aprobat vineri o Scrisoare de Intenție care se referă la modernizarea căii ferate Chișinău-Ungheni.

modernizarea căii ferate Chișinău-Ungheni

Documentul a fost semnat de către Ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, Vadim Brânzan, și Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, Amélie de Montchalin. Banii urmează a fi folosiți pentru procurarea de echipamentelor automatizate și reabilitarea a unor porțiuni de cale ferată, informează Radio Chișinău.

„Apreciem deschiderea venită din partea Ministerului Economiei și Finanțelor și a Departamentului de Trezorerie din Republica Franceză pentru intenția de a acorda Republicii Moldova un împrumut financiar în condiții preferențiale, pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare a țării. Fondurile acordate de Guvernul Francez vor fi destinate procurării echipamentelor automatizate și reabilitarea a unor porțiuni de cale ferată pe tronsonul Chișinău-Ungheni. Acest proiect este unul strategic pentru țara noastră și va îmbunătăți substanțial conexiunea rețelei moldovenești de cale ferată la cea română și europeană”, a menționat ministrul Vadim Brînzan.

Un prim aviz favorabil pentru modernizarea căii ferate Chișinău-Ungheni

Sprijinul financiar pentru acest proiect a obținut deja un prim aviz favorabil al Comitetului interministerial de examinare a proiectelor, urmând ca Guvernul francez să examineze condițiile acordării banilor din partea Trezoreriei.

De asemenea, criteriile de implementare a sprijinului financiar francez și condițiile exacte de finanțare vor fi definite într-un Acord interguvernamental semnat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze.