miercuri, decembrie 6, 2023
spot_img

Modernizarea căii ferate Bender-Giurgiulești, aprobată de Parlamentul de la Chișinău

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat vineri, în primă lectură, proiectul privind modernizarea căii ferate Bender-Giurgiulești, cu bani de la BERD, BEI și UE.

Tronsonul feroviar Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești este cel mai aglomerat tronson de cale ferată din republica Moldova, care asigură tranzitul de mărfuri din România, Ucraina și Federația Rusă, transmite Moldpres.

Proiectul de modernizare a acestuia va fi realizat din resursele oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Uniunea Europeană, iar Parlamentul a aprobat vineri în prima lectură proiectul de ratificare a amendamentului la Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD pentru realizarea proiectului de achiziționare a locomotivelor și restructurarea infrastructurii feroviare.



Mai mulți bani pentru modernizarea căii ferate Bender-Giurgiulești

Amendamentul prevede majorarea componentei pentru reabilitarea infrastructurii feroviare de la 27,5 milioane de euro până la 51 milioane de euro. Investițiile respective sunt importante pentru perspectivele de redresare a situației la Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” (CFM) și în domeniul transportului feroviar în ansamblu, se notează în argumentarea proiectului.

Tot vineri, deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de ratificare a unui alt amendament la Acordul de împrumut cu BERD, care prevede dotarea CFM cu noi locomotive pentru transport marfă. În conformitate cu acest amendament de ordin tehnic, în textul acordului sunt substituite locomotivele multifuncționale destinate tracțiunii vagoanelor de pasageri și a vagoanelor de marfă cu cele pentru tracțiunea trenurilor marfare.

”Locomotivele pentru transport marfă sunt mai puternice și oferă posibilitatea de a trage garnituri mai lungi și mai grele decât cele multifuncționale. De asemenea, termenul de exploatare a acestora este mai mare de două ori”, a menționat în plenul Legislativului vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Acordul de împrumut dintre Moldova și BERD în vederea realizării proiectului de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare a fost semnat pe 14 noiembrie 2014. Valoarea acestuia este de  52,5 milioane de euro, inclusiv tranșa I (25 milioane de euro pentru achiziția locomotivelor) și tranșa II (27,5 milioane de euro destinate reabilitării infrastructurii feroviare). Împrumutul a fost acordat pe un termen de 15 ani. Ambele proiecte urmează a fi aprobate în lectură finală.

Ultimele Articole