spot_img
miercuri, februarie 8, 2023
spot_img

Contract de 30 milioane de lei pentru modernizarea căii ferate Apahida-Ilva Mică

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA și Asocierea Egis Romania SA – Egis Rail SA – Italrom Inginerie Internatională SRL au semnat contractul, în valoare de 29.677.400 lei (fără TVA), pentru modernizarea căii ferate Apahida-Ilva Mică.

Contractul semnat azi presupune elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, în vederea modernizării liniei ferate Apahida-Ilva Mică (subsecțiunea I a tronsonului Apahida-Suceava), pentru viteza maximă de circulație a trenurilor de călători cu 160 km/oră, respectiv cu 120 km/oră pentru trenurile de marfă.

Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru modernizarea liniei de cale ferată pe subsecțiunea I Apahida-Ilva Mică, în lungime de 119 km, au drept scop identificarea soluției optime din punct de vedere tehnic, operațional, economic, financiar, al impactului asupra mediului și al schimbărilor climatice.Modernizarea căii ferate Apahida-Ilva Mică, asigurată din fonduri europene

Sursa de finanţare estre asigurată din Fondul de Coeziune prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – CEF Sector Transport, în procent de 85% din valoarea eligibilă, iar restul sumei va fi suportat de la bugetul de stat. Durata de finalizare a contractului este de 23 de luni.

Obiectivul general al contractului de prestări servicii este modernizarea infrastructurii feroviare între Apahida și Ilva Mică, pentru integrarea unui transport durabil între regiunea Centrală și Nord-Estică a țării, asigurarea dezvoltării socio-economice a zonelor traversate, îmbunătățirea competitivității economice a României și asigurarea condițiilor necesare pentru creșterea numărului de pasageri și a volumului de mărfuri transportate pe rețeaua TEN-T.

Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic vor respecta legile, reglementările, directivele, standardele, instrucțiile specifice și metodele în vigoare, cu respectarea conformității standardelor impuse pentru Coridoarele TEN-T și asigurarea specificațiilor tehnice de interoperabilitate pe teritoriul României.

În ianuarie a.c., CFR SA a semnat contractul în valoare de 49.314.755 lei (fără TVA) pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pe subsecțiunea 2, Ilva Mică-Pojorâta (106 km), după cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar.

Ultimele Articole