joi, mai 9, 2024
spot_img

FOTO-VIDEO Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Aghireș-Poieni

Asociația Pro Infrastructura a postat fotografii și o filmare din care se poate observa cum se lucrează la modernizarea căii ferate Aghireș-Poieni, parte din linia Cluj Napoca-Episcopia Bihor.

”Pe aici se circula înainte de reconstrucție cu 80 km/h. După ce lucrările vor fi terminate, vitezele maxime vor crește la 100 km/h (Aghireș-Huedin), 120 km/h (Huedin-Brăișoru) și 85 km/h până la Poieni. Linia va fi electrificată, o premieră în nord-vestul Ardealului, și se va instala sistemul european de semnalizare ETCS. Antreprenorul este mobilizat în special între Brăișoru (minutul 10 din filmare) și Poieni, cu oarece activitate la Huedin (min 6). Se lucrează mai ales la structuri (poduri și podețe)”, se arată în postarea de pe contul de Facebook al asociației.1,53 miliarde de lei pentru modernizarea căii ferate Aghireș-Poieni

În decembrie 2022, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA și Asocierea RailWorks, formată din Arcada Company și SC Alstom Transport SA, au semnat contractul de modernizare și electrificare pentru Aghireș-Poieni, în valoare de 1,53 miliarde de lei, așa cum am scris la vremea respectivă.

Astfel, se vor face lucrări civile în stațiile Huedin și Poieni, haltele de mișcare Stana și Brăișoru și în punctele de oprire Aghireș, Jebuc și Bologa. În proiect sunt incluse trei poduri, 67 de podețe, două tuneluri la Stana, în lungime de 298 m (fir I), respectiv 320 m (fir II).

Potrivit ultimelor date disponibile ale CNCF CFR SA, stadiul fizic al lucrărilor pe Aghireș-Poieni (la nivelul lunii martie) este de 2,87%.

Cei de la API adaugă faptul că pe secțiunea Cluj Napoca-Aghireș se va circula cu 100 km/h și există autorizație de construire. ”Poieni-Aleșd include zona de defileu, cea mai dificilă, unde sperăm să iasă autorizația în următoarele săptămâni. Pe acest sector trenurile vor merge cu 75-100 km/h, fir simplu, cu 160 km/h pe secțiunea Vadu Crișului-Aleșd. Pe tronsonul Aleșd-Oradea, proiectat la 160 km/h, linie dublă, tocmai a fost emisă autorizația de construire și ar trebui, teoretic, să vedem mișcare în teren în curând”, se mai arată în postare.

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole