spot_img
marți, iunie 28, 2022
spot_img

Mocănița Sibiu, blocată în probleme de proprietate

Președintele Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, spune că nu se poate face niciun transfer de proprietate pentru linia de cale ferată îngustă Sibiu-Agnita din cauza lipsei unei cărți funciare pentru terenurile de sub șine.

Mocănița Sibiu-Agnita

Cîmpean a reiterat vineri  interesul administrației județene de preluare a Mocăniței, însă spune că ”mingea este în curtea Ministerului Transporturilor”, care este proprietar și trebuie să reglementeze situația juridică a terenurilor, potrivit stiridesibiu.ro.

”Acest transfer pe care CJ și l-a dorit și l-a propus în urmă cu 4 ani și pentru care a făcut demersuri constant, nu se poate face până când Ministerul Transporturilor, care este proprietarul terenurilor de sub această șină, nu realizează o identificare a acestor terenuri. Orice transfer de proprietate se poate face prin acte juridice valabile doar dacă acele terenuri au o identificare clară. La acest moment, terenurile de sub șinele de cale ferată îngustă la care facem referire nu au o identificare de Carte Funciară și topografică și, prin urmare, nu se poate face niciun transfer în proprietatea sau administrarea CJ, nici către altcineva”, a declarat Cîmpean în conferință de presă.

Președintele CJ Sibiu a precizat că ”mingea este în curtea Ministerului Transporturilor”.

”Ca orice proprietar, trebuie să își identifice bunurile pe care le are în proprietate, ca mai departe să facă un transfer pe care am înțeles că își dorește să-l facă către CJ Sibiu”, a adăugat Cîmpean.

Șefa administrației județene sibiene a reiterat deschiderea pentru preluarea liniei de cale ferată pe care circulă Mocănița, cu scopul dezvoltării turismului.

”Rămânem dornici să preluăm aceasta linie de cale ferata și terenurile aferente. Suntem conștienți de importanța turismului pe Valea Hârtibaciului. În continuare suntem conștienți că cel mai bine poate fi gestionată la nivel local și că efectele ar fi mult mai bune dacă ar ajunge în administratrea sau chiar proprietatea CJ Sibiu. Însă, la acest moment nu poate fi făcut niciun fel de transfer pentru că MT nu are identificate aceste proprietăți și nu se pot emite actele prin care să se facă acest transfer”, a mai precizat Cîmpean.

Asociația „Prietenii Mocăniței” încearcă să obțină finanțare pentru refacerea tronsonului de cale ferată Sibiu-Agnita și reintroducerea trenului în circuitul turistic.

Una dintre variantele analizate recent cu reprezentanții Ministerului Transporturilor este accesarea de fonduri europene nerambursabile, variantă pentru care însă este necesar ca dreptul de administrare sau proprietate pentru terenuri, linii să fie transferat la Consiliul Județean Sibiu prin Hotărâre de Guvern.

În urmă cu câteva zile, consilierul județean al Alianței USR PLUS, alături de Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței, s-au întâlnit cu  vicepremierul Dan Barna și cu ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. S-a discutat despre investițiile necesare repunerii în funcțiune a Mocăniței, pentru a avea un traseu turistic de poveste pe Valea Hârtibaciului și pentru a da o șansă de dezvoltare întregii regiuni, informa starsibian.ro

„Soluțiile prezentate de prietenii Mocăniței sunt un prim pas pentru a rezolva numeroasele probleme care țin pe loc acest proiect și vor avea susținere din partea vice prim-ministrului Dan Barna, ministrului Cătălin Drulă, secretarului de stat Adrian Covăsnianu și reprezentanților companiilor feroviare implicate în acest proces.”, a postat pe Facebook, consilierul județean Adrian Echert, președintele Filialei Județene USR Sibiu.
Soluționarea problemelor este însă mai complexă după cum arată un articol realizat de publicația sibiană starsibian.ro. (D.C.)

Ultimele Articole