spot_img
vineri, decembrie 2, 2022
spot_img

VIDEO Mocănița Sibiu-Agnita a revenit în circulație după 19 ani de pauză

Mocănița Sibiu-Agnita, de pe Valea Hârtibaciului, a revenit în circulație în weekend-ul care tocmai s-a încheiat, grație unor voluntari inimoși, după 19 ani de pauză.

Mocănița Sibiu-Agnita

Voluntarii încearcă de mulți ani să salveze calea ferată îngustă care traversează una dintre cele mai pitorești zone din regiunea Sibiului.

Mocănița care traversează Valea Hârtibaciului circula din nou pe traseul dintre Sibiu și Agnita. În urmă cu 19 ani a circulat ultimul tren al CFR, iar garnituri turistice au mai fost puse în mișcare, sporadic, în perioada 2015-2018. Linia de cale ferată dintre Sibiu și Agnita este întreținută de câțiva voluntari. Aceștia vor ca traseul mocăniţei să intre în circuitul turistic. Proiectul a primit recent şi o finanţare nerambursabilă de 110.000 de euro, bani care vor ajuta la cumpărarea unei mici locomotive și restaurarea unor vagoane. Momentan este închiriată ocazional o mocăniță pentru călătoriile din weekend.

“Linia poate fi folosită pentru transport turistic. Astfel se poate revigora puţin zona asta uitată de lume. E cea mai verde zonă din judeţul Sibiu, cu bisercile acestea fortificate care răsar peste copaci”, a declarat pentru StirileProTV.ro Mihai Blotor, președintele Asociaţiei Prietenii Mocăniției.

Trenul turistic va circula și weekend-ul viitor.

Mocănița Sibiu-Agnita, o poveste care a început acum 12 ani

Povestea a început în urmă cu 12 ani, când câțiva voluntari și-au propus să readucă la viață calea ferată îngustă care traversează Valea Hârtibaciului, pe unde nu a mai trecut niciun tren din 2001. Din cei 52 de kilometri au fost salvați deocamdată doar șapte.

Blotor a anunțat încă din luna iulie că în septembrie se va relua circulația mocăniței: ”În septembrie sperăm să putem să aducem din nou trenul pe șinele mocăniței, asta după doi ani de convingere a autorităților centrale, că nu suntem linie de cale ferată industrială, cu toate legislațiile aferente, ci suntem o cale îngustă care nu intersectează alte căi ferate, care circulă cu 15-20 km/oră cu trei vagoane de turiști”.

Ultimele Articole